Може да ти се скъса сърцето от мъка, когато преливаш от нежност и обич към детето си, но то откровено предпочита компанията на другия родител. Да знаете, че не сте сами в тази трудна ситуация. Има няколко неща, които може да ви помогнат да имате по-голяма роля в живота на малкото. Ето нашите 7 съвета към вас:

1. Опитайте се да разберете на какво се дължи това поведение.

Ако прекарвате много време с детето си, е възможно да му се иска да навакса после с другия родител. Вероятно приема за даденост вашето присъствие. Но може да сте „жертва“ и на обратния случай – детето да предпочита да бъде с родителя, с когото прекарва повече време, защото се чувства по-сигурно. За да се справите с това, двамата с партньора си може да опитате да прекарвате по равно време с детето си.  

2. Помнете, че това е само временно.

Малките деца често предпочитат единия родител пред другия. Това е техният начин да демонстрират независимост. Детето ви иска да има свободата да взима собствени решения. Ако например майката е тази, която чете приказки всяка вечер, е съвсем естествено да предпочита нейната компания вечер. Затова, ако не сте „любимият“ родител на детето си в определена област, това изобщо не означава, че не ви обича.

И още нещо: за малките е трудно да осмислят обичта си към двама души едновременно. Нито могат да обичат по равно. Просто така е устроен мозъкът им. Обикновено са по-привързани към майката в един момент, а в друг – към бащата. Затова дайте на детето си малко време и си повтаряйте, че това е просто период, който е надрасне.

3. Владейте емоциите си.

Ако искате да направите нещо заедно с детето си, но то предпочита да го направи с другия родител, е съвсем нормално да се чувствате наранени и отхвърлени. Само че не забравяйте, че си имате работа с малък човек, който не осмисля нещата така, както големия. Не е уместно да се сърдите или да му се карате за желанията му. В зависимост от възрастта му може да се опитате да му обясните защо това ви кара да се чувствате тъжни, но в никакъв случай не ставайте прекалено емоционални. Малкото дете едва се справя със собствените си чувства, а какво остава, ако трябва да утешава майка си например.

4. Проявявайте съчувствие.

Понякога децата отказват помощта от единия родител, защото другият се справя по-добре. Възможно е този отказ да бъде съпроводен с ред сълзи и ред сополи. Със сигурност подобно поведение може да ви изкара извън нерви. Но тук е ключът към справянето със ситуацията. Съгласете се с детето и му кажете, че го разбирате и знаете как се чувства. Обяснете му, че ще му помогнете и го помолете да ви позволи да го направите. 

5. Припомняйте си колко сте значими и ценни.

Дори ако силно ви дразни и разстройва, когато детето избира другия родител пред вас, в никакъв случай не си мислете, че вие не се справяте. Предпочитанията на малкото дете със сигурност не се основават върху размисли кой е по-добър родител. Помислете дали другият родител не му позволява повече неща.

6. Поставяйте граници.

Може да ви се иска да отпуснете малко правилата, за да ви харесва повече малкото, но не го правете – в името на възпитанието на детето. Също така е много важно да не сте вие единственият родител, който казва „не“ на всяка прищявка.

7. Споменавайте добрите страни на другия родител.

Обръщайте внимание на положителните качества на другия родител, когато сте сами с детето. По този начин ще го накарате да се почувства спокойно да споделя повече с вас. Можете също така да го попитате какво харесва у вас и какво му е приятно да прави с вас.

Bright Side