Джордж Бърнард Шоу е казал: „Младостта се пропилява от младите”. Обръщайки се към миналото, се сещам за някои години от живота си, които наистина съм пропилял. Всеки един ден е възможност да направим бъдещето си по-добро, а живота си – по-пълноценен. Следващият списък съдържа насоки, в които бихте могли да работите днес, докато сте още млади, и които могат значително да подобрят качеството на предстоящите ви златни години. Този списък е универсален - независимо дали сте в 20-те или 30-те си, можете да се стремите към по-светло бъдеще.

1. Спрете цигарите

Ако сте страстен пушач, едва ли бихте могли да направите по-голяма услуга на тялото си от това, да откажете цигарите. Пушенето е мръсен, скъп и вреден навик, от който е толкова трудно да се отървете, че е по-добре да не започвате. Сега, като бивш пушач, мога да кажа на вас, настоящите такива, че отказването не е нито забавно, нито лесно, нито бързо. Но и не е невъзможно, така че, взели веднъж решението да спрете цигарите, не се предавайте. Повярвайте ми, струва си.

2. Внимавайте с какво се храните

Когато сме млади, рядко мислим за диети. Държим да изглеждаме добре, но не обръщаме внимание на други аспекти от нашето здраве. Прекалено често – в ранна възраст, когато метаболизмът ни работи на бързи обороти – смятаме, че можем да се тъпчем с всичко. Истината е, че приемът на вредни храни и други „диетични” бедствия увеличават риска от сърдечни заболявания, диабет и други усложнения. Здравословното хранене е навик, също като нездравословното такова. Затова, ако си изградите правилните навици в ранна възраст, ще ви бъде много по-лесно да ги спазвате на стари години.

3. Тренирайте

Правенето на упражнения също е навик, който лесно можете да си изградите, докато сте млади. Той е много по-популярен днес, отколкото в предишни години, затова почти нямате основателна причина да не намерите време, за да влезете във форма. Можете дори да гледате образователни видеоклипове за йога в YouTube и да я практикувате у дома.

4. Пътувайте

Излезте от къщи и опознайте заобикалящия ви свят. Когато сте млади, имате по-малко отговорности, затова няма причина да не пътувате. Повечето хора смятат, че е нужно да изминат хиляди километри, за да видят нещо ново, но кратките почивки през уикенда също могат да бъдат удовлетворяващи. Не всички имат достатъчно средства, за да обиколят света на млади години, но в задния си двор можете да откриете много повече, отколкото смятате. Някои от най-милите ми спомени са от 2-3-дневни пътувания, включващи кола, палатка и приятна компания. Понякога най-прекрасните пътешествия дори нямат крайна дестинация – просто желание да опознаете света и страхотен музикален плейлист.

5. Спестявайте

Това е едно от нещата, в които хич не ме биваше в 20-те ми години и за които сега съжалявам. Отново, това е навик, който трябва да си изградите, а с възрастта промяната на навиците става все по-трудна. Спестявайки дори малка част от парите си на млади години, ще можете да развиете този полезен навик и да извлечете ползи, на които ще се радвате цял живот.