Седмици преди Коледа всеки родител се изправя пред предизвикателството да избере най-добрия подарък за своето дете. Какво е подходящо да изберете според възрастта и уменията на детето ви? Логопедът Ива Александрова, автор на книжката "Умно бебе" дава няколко добри насоки по темата.

За възрастта от раждането до края на шестия месец

Най-подходящи за този период са играчките от типа дрънкалка или висящи играчки. Основната цел тук е да се даде възможност на детето да намира и хваща играчка, както и да я издърпва. Книгите винаги са на мода, така че можете да изберете книжка от подходящ материал-плат или пластмаса.

Какво да НЕ купувате на бебе?

Избягвайте мигащи, светещи и пеещи играчки.

За възрастта от шест месеца до една година

Най-подходящи за този активен период от детското развитие са играчките, които ще подпомогнат детето да опознава света. В този период се включва самостоятелния седеж, пълзенето и прохождането. Очакваме и първите думи. Бих ви препоръчала да изберете играчки от типа проходилки за бутане, играчки за дърпане, дъска с активни занимания(виж селекцията по-долу), кубчета от плат (със занимания от всяка страна по подобие на тихите книжки).

Изберете от различните видове кули с рингове, играчки за вгнездяване на форми, кули с нарастваща височина и разбира се книжки. Когато избирате книги за тази възраст обърнете внимание на изображенията. Най-подходящи са тези, на които има едно изображение на страница.

Избягвайте детските аналогии на телефони, таблети и изобщо всички играчки, които произвеждат действие с едно натискане на бутон.

Продължава на страницата на Новите родители.