Спорейки за това дали бебето може да почувства болка по време на раждане, експертите не са са не едно мнение.
Някои твърдят, че усещанията на бебето са еквивалентни на тези на майката, други твърдят, че то почти спи.
И така, какво всъщност се случва?
Ето основните факти, които са доказани от редица изследвания.

Бебето е под стрес
Емоционалното състояние на майката неизбежно се предава и на детето.
Ако майката е уплашена, за бебето страхът ще е още по-силен. Хормоните на стреса на майката частично навлизат в кръвта на бебето и то става тревожно.

Чувства как напрежението се увеличава
Въпреки факта, че детето е надеждно защитено от амниотична течност, засилващите се спазми не остават незабелязани от него. То усеща нещо като силна прегръдка.
Това се потвърждава от факта, че в пика на напъните, пулсът на детето се ускорява, но в същото време намалява притокът на кръв към мозъка - така работи естественият защитен механизъм, благодарение на който бебето сякаш изключва „заспива“ за няколко мига.

Някои изследователи твърдят, че по време на контракциите бебето усеща нарастващо задушаване.

Може да преживее раждането, докато спи
Бебето наистина може да спи по време на раждането. То поддържа своя цикъл на сън, с който вече е свикнало в утробата, и може да спи без прекъсване в продължение на 50 минути на всеки час.
Детето получава окситоцин, който също се предава от майката. И този хормон му действа като успокоително.

Помага си само
За да премине през родовия канал, главата на бебето променя формата си, костите, които все още са пластични, започват да се сближават една до друга. Образува се т. нар. Родов балон - защитна "възглавница" от подкожна мастна тъкан.

Гърдите също се притискат. Ако майката се стяга твърде много от болката, мускулите се стягат по-силно и още по-малко кислород започва да постъпва към бебето.
Когато бебето преминава през родовия канал, то може да свие крака към себе си, да сгъне ръце, да притисне брадичката си към гърдите си, да се обърне и дори да се отблъсне от стените на матката.

Продължава на страницата на Новите родители