Познаваме ли добре водите, които избираме за хидратация? Знаем, че можем да се снабдим с минерална, изворна или газирана вода. Но невинаги се интересуваме от специфичния минерален състав на универсалната напитка, нито дали е естествено газирана, или не. Едва ли изобщо се замисляме точно как да я консумираме за максимално вкусово усещане и ползи за здравето. А когато научим повече, ще получим повече от нея.

Всъщност водата е в самото начало на произхода на всичко. Тя е твърде скромна, за да говори сама за себе си, но макар и не винаги поставяна на фокус, е неизменна част в нашето ежедневие – от това да ни помага да преминем през маратонски работни срещи, да покоряваме върховете, към които сме се устремили, до моментите, в които се наслаждаваме на любимите си изживявания – водата винаги е с нас.

Най-важната напитка

Значимостта на водата за правилното функциониране на човешкото тяло предопределя ролята ѝ на най-важната напитка на планетата – източник на здраве и благосъстояние с неизмерима стойност. Не са много случаите, когато мненията на експерти, лекари и учени съвпадат напълно. По отношение на водата и нейната роля за пълноценна хидратация обаче, те имат абсолютно единодушие, определяйки я като най-здравословен избор без аналог. Известно е, че водата увеличава енергията, насърчава загубата на тегло, изхвърля токсините, подобрява състоянието на кожата, стимулира имунната система, поддържа основни физиологични функции на тялото като терморегулацията, физическата активност и когнитивната функция.

Достъпът до вода с питейни качества е право и привилегия на всеки човек. В отличие от нашите предци, изборът в утоляване на жаждата не е сведен до една единствена опция. Днес можем да избираме измежду много видове и вкусове вода, включително газирана или не.

Бутилираното качество

За много потребители бутилираната вода е най-предпочитаният и удобен начин за здравословна хидратация. Историята на бутилираната вода води началото си от Европа в далечната 1621 година. И неслучайно днес статистическите данни отреждат на категорията стабилно лидерство пред останалите бутилирани безалкохолни напитки. Изборът на европейския, а и на българския потребител очевидно отдава предпочитание на натуралните минерални и изворни води – висококачествени продукти, които предоставят на потребителите безопасна, натурално чиста напитка с уникален вкус и състав. Регламентирано от строги разпоредби относно добива, процедури за тестване, бутилиране, етикетиране и маркетинг, потребителите могат да проследят водата до естествения ѝ източник. Изискването за посочване на източника, производителя и номера на партидата означава, че една бутилка вода е напълно проследима до нейния произход. Дори денят и часът на бутилирането могат да бъдат идентифицирани. Тези фактори допълнително стимулират развитието на категориите и пазара на бутилирана вода в Европа.

Минерални и изворни води: дар от природата

Съществуват различни категории води, предназначени за консумация от човека, като натуралните минерални и изворните води се отличават с питейните си качества в естественото им състояние и се бутилират при източника. Дар от природата – минералните и изворните води са 100% чисти и натурални. Неповторими по състав и с природна чистота, всеки един от тези продукти е уникален. Вкусът на натуралната вода зависи от видовете скални слоеве, през които тече, и усвоените от нея минерали. Поради различния характер на скалните слоеве в различните региони всяка минерална вода притежава свой индивидуален и стабилен минерален състав и в резултат на това има уникални отличителни качества и ясно осезаем индивидуален вкус. Ето защо и най-големите песимисти, споделящи първоначално разбирането, че по принцип всички води на вкус са горе-долу еднакви, осъзнават колко погрешно е то след дегустационен експеримент. Сред огромното разнообразие на минералните води има такива с много ниско и ниско съдържание на минерални соли (съответно до 50 mg/l и до 500 mg/l), но също и води с високи нива на обща минерализация (над 1500 mg/l). Видът на минералите и техните концентрации във водата са също от голямо значение, тъй като освен вкусовите отличия, всеки минерал има специфичен ефект върху нашето здраве. Ето защо не само количеството и редовният прием на вода е от значение, но също и това, което съдържа водата. Минералите са важни за нашия организъм, но човешкото тяло не е в състояние да ги произвежда. Едновременно с поддържането на баланса на течностите, минералните води снабдяват тялото ни с ценни минерали и микроелементи, което обосновано отрежда специалното място на продуктите от категорията в нашето ежедневие.

Какво (не) знаем за газираните води

Натуралната минерална газирана вода има богата и често пренебрегвана история, която всъщност предшества човечеството. Още в далечни времена естествено газираните минерални води са били много търсени заради лечебните си свойства. Въглеродният диоксид помага на тези води да абсорбират минерали във високи нива.

Газираните води също не са еднакви. Наименованието „газирана“ използваме като общо понятие за вода, която съдържа въглероден диоксид, независимо дали той се среща естествено, или е разтворен по изкуствен път. Но Селцер /Seltzer/ или познатата у нас „газирана вода“, Сода /Club Soda/ и минералната газирана вода са различни продукти. От обикновена вода с допълнително разтворен CO2, каквато е обичайната газирана трапезна вода, и содата, в чиято формула обичайно влизат допълнително прибавен натриев хидрогенкарбонат (за мехурчета) и калиев сулфат (за вкус) до трите категории минерални газирани води – вариациите на карбонизация, вкус, състав, а и ефект са също големи.