Кой е най-смешният признак на висок интелект? Имате ли идея? Изненадващо или не, но именно хората, които умеят да ценят мрачния хумор, е на-вероятно да бъдат високо интелигентни, установи ново изследване. Участници в тестовете, които са харесвали мрачни комедии, също така са се представили по-добре на тестовете за емоционална стабилност.

Оказва се, че за да имате афинитет към мрачния хумор, трябва да сте спокоен и умен човек, сочат резултатите. Ето дефиницията на авторите на изследването за мрачен хумор:

“... това е хумор, който третира зловещи теми като смърт, болести, безформеност, инвалидност, война или горчиви ситуации като забавни и ги представя в хумористични термини”. Черният хумор, често наричан “гротеска”, се използва най-вече за да изрази абсурда, безчувствеността, парадоксалността и жестокостта в модерния свят. Героите и ситуациите са обикновено преекспонирани далеч отвъд границите на нормалната сатира или ирония, потенциално изискващи интензивно когнитивно усилие за да се долови шегата.

Учените са помолили участниците да оценят серия комикси, взето от Черната Книга на немския хуморист Ули Щайн. Един от тях, например изобразява объркан човек, който държи телефонна слушалка, докато глас на другия край казва “Това е телефонният секретар на асоциацията за самопомощ на болните от Алцхаймер. Ако все още помните темата, моля говорете след като чуете тона”.

Резултатите са показали, че хората, които са оценили подобни цинични шеги като забавни са били по-умни и по-добре образовани. Странно или не, но хората, които най-малко са оценявали черния хумор, се оказали и най-агресивни към останалите, са показали също резултатите. Освен това за хората в лошо настроение е било трудно да оценят черния хумор.

“Нашите резултати подкрепят хипотезата, че обработката на хумора включва както когнитивни така и емоционални компоненти. Тези променливи причиняват промяната на перспективата и комбинирането на понятията по време на обработката на хумора.”

Източник: Psy Blog