Как да постъпи една държава, ако се очаква по-голямата част от възрастното ѝ население да доживее до 100 години, пита Мениджър Нюз?

Япония дава пример. Правителството на страната въведе програма на име "Втори живот". С нея то помага на пенсионерите да бъдат заети, да се чувстват полезни, да общуват и да се забавляват. За програмата разказва видеоматериал на Би Би Си. 

Вместо да се отдадат на почивка и стоене в домовете, голяма част от японските пенсионери са се записали за участие във "Втори живот" - интересът е значителен. Програмата им дава нов вид кариера, достъп до специализирани места за срещи и настаняване и връзка с вече изградени общности. Това им помага да останат активни на своята възраст. 

Сейши Омори, например, е на 71 години и помага чрез програмата като работи в детска ясла. "Да бъда около деца ми дава енергия", казва той. "Сега имам редовен график и чувствам, че мога да се свържа с общността", продължава той. Споделя, че когато се е пенсионирал от работата си да прави играчки, се е почувствал самотен и изолиран. Тогава се записал за участие в правителствената схема. Сега работи за детската ясла. В нея работата е разделена на смени, за да се даде възможност на няколко пенсионери за почасова работа.

Броят на хората над 60-годишна възраст по света се очаква да се удвои до 2050 г.

Япония вече има суперзастаряващо население. 1/3 от страната е съставена от хора на възраст над 65 години. 

"Трябва да помислим как да проектираме 100-годишния живот", казва проф. Хироко Акияма от Университета на Токио. Проф. Акияма изучава човешките старини. "Трябва да пре-проектираме обществото, за да посрещнем нуждите на много остаряващото население", продължава тя. С финансиране от японското правителство, проф. Акияма е разработила схемата "Втори живот".