Как точно ни се отразява стресът

13 февруари 2018 г., 11:25
433

Стресът ни струва скъпо, във всяко отношение. Снимка: Shutterstock 

Стресът отдавна е любим предмет на всекидневните разговори. Споделяме с приятели, колеги и близки за трудностите, които изпитваме при справянето със стреса. Казваме, че сме претоварени, „прегаряме“, а понякога просто „откачаме“. Говорим непрекъснато за усилията да контролираме събитията, които причиняват този стрес. Все повече хора са наясно с последствията, ако не контролираме естествените си реакции на стрес.
Знаем, че стресът може да причини сърдечно-съдови заболявания. Но повечето от нас не са наясно с многото други емоционални, когнитивни и физически последици от неуправляемия стрес. 

Американската психологическа асоциация представя следната статистика, цитирана от PsychCentral

  • Четиридесет и три процента от всички възрастни са засегнати от неблагоприятните здравни последствия от стреса.
  • 75 до 90 процента от всички посещения в лекарските кабинети касаят заболявания или оплаквания, свързани със стреса.
  • Стресът е свързан с шестте водещи причини за смъртта на хората – сърдечни заболявания, рак, белодробни заболявания, инциденти, цироза на черния дроб и самоубийство.
  • Администрацията за трудова безопасност и здраве в САЩ официално е обявила за стреса за опасност на работното място.

Стресът ни излиза скъпо във всяко отношение. Всички плащаме данък „стрес“, независимо дали го знаем или не. И макар че вреди на здравето, работоспособността, портфейла и живота ни, стресът е не само неизбежен, а и необходим, дори понякога желателен, обясняват психолозите. Вълнуващи или предизвикателни събития като раждането на дете, завършването на голям проект или преместването в нов град генерират толкова стрес, колкото и трагедията или бедствието. Без всякакъв стрес животът би бил скучен. 

Ние в Обекти подбрахме няколко съвета, които ще ви помогнат да намалите вредните последствия от стреса и да го превърнете от неприятел в помощник: 

Психолог обяснява най-важния фактор за намаляване на стреса и по-здравословен живот

Ето как да се възстановим от силен емоционален стрес

Двата най-лоши начина да се борите със стреса​

9 доказани начина да се отпуснем​

5 начина да сложим край на излишните тревоги

 

Ключови думи:
Коментари