Как се развива Аз-ът - от бебе до предучилищна възраст

14 септември 2018 г., 13:40
253

Снимка: Guliver / iStock

Чувство за самостоятелност, значимост, увереност и независимост – развиването на тези социални и емоционални умения е съществено за доброто психично здраве и благополучие на децата. И е нужно да помагаме активно за това.

Ето кои са най-ранните детски социални и емоционални умения според специалистите от kidsmatter:

1. Осмисляне на себе си

Това е развитие на способността на децата да се чувстват приятно с това, което правят.

Усещането „за себе си“ за тях включва признаването, че са същества, отделни от другите, и имат свои собствени мисли, чувства, желания и цели.

Децата стават по-независими и автономни, докато растат и се развиват. Да развият чувството за „себе си“ е безценно, дава им възможност да избират, изследват, развиват и практикуват нови умения.

2. Развитие на уменията за успешно взаимодействие с другите

Малките са предразположени да взаимодействат с другите, да създават връзки, които им позволяват да почувстват кои са, да разберат на какво са способни, да придобият самочувствие, да продължат да бъдат мотивирани и да имат нови преживявания.

3. Развиване на способност да разпознават, да изразяват и регулират чувствата си

Тези социални и емоционални умения в повечето случаи се припокриват и някои от тях могат да попаднат в повече от една  група. Децата също така могат да демонстрират различни нива на умения в различно време или в различни ситуации.

Продължава на страницата на Новите родители.

Ключови думи:
Коментари