Какво означава да бъдеш майка? На първо място – сила!

Сила, защото трябва да се справяш с неща, за които преди не си и предполагала; да утешаваш; да бъдеш довереник и пръв приятел; да умееш да четеш мислите, дори преди да бъдат изказани…

Всичко това вероятно вече са ви го казвали, чели сте го някъде, чули сте го от приятелки или от собствената си майка.

Майчинството обаче носи и още нещо – промени. При това големи. Понякога очаквани, друг път – изненадващи.

И не става дума само за физически или психически промени. След като станете майка, ще се наложи да промените не само нагласите и навиците си, но и целия си живот. За щастие и обикновено посоката е положителна.

Всяка жена преживява бременността и раждането по специален начин. Но има и някои общи и доста сходни моменти, за които е добре да сте подготвени, за да знаете какво всъщност ви очаква.

Нещата, които трябва да направите преди бременността

Казват, че жената става майка от момента, в който разбира, че очаква дете. Няма нищо по-вярно от това! Грижите за бебето започват, когато то е все още в корема й, та дори и преди да се появи там.

Осигуряването на спокойна бременност е на практика напълно възможно, стига да има добра превенция. Това може да се случи в няколко важни стъпки 3 месеца преди зачеването.

1. Уговорете среща с вашия гинеколог

Не само за преглед, а и за да обсъдите с него плановете си за бебе. Той като специалист, който познава добре репродуктивната ви система, ще прецени дали има евентуални проблеми, които биха затруднили зачеването и съответно ще назначи нужното лечение.

Това ще ви спести много разочарования, ако опитите за бебе не се случат от първи път.

2. Направете си изследвания