В блога си Zen Habits Лео Бабаута пише за многобройните ползи от ставането рано сутрин. Колко рано? Той самият споделя, че постепенно се е научил да се събужда всяка сутрин още в 4:30. Какви са причините за това ви разказахме тук.

Сега ви представяме няколко съвета, които могат да ви помогнат да изградите този полезен навик.

Не правете драстични промени

Най-добрият начин да започнете да ставате рано е да го направите постепенно. Навивайте алармата с 10-15 минути по-рано в следващите два-три дни, докато усетите, че свиквате. След което я преместете с още толкова.

Ако се събуждате в 8 сутринта, не се опитвайте веднага да ставате в шест. Най-напред свикнете да се събуждате в 7:45.

Може да ви изглежда прекалено бавно. Но навиците, свързани със съня, трудно се променят и затова постепенният метод е много по-добър. Същото важи и за навиците, свързани с храненето, тренировките, подредеността и други.

3 стъпки, които ще ви помогнат да станете, изпълнени с енергия

И така, алармата на часовника е настроена за ставане с 10-15 минути по-рано от обикновено и може би след първите няколко дни сте я преместили с още толкова. Вече ставате с 30-45 минути по-рано от обикновено. Сега обаче се появява склонноста да изключвате алармата и да оставате в леглото, дори и будни.

Ето как да преодолете това в 3 стъпки:

Развълнувайте се. Още предната вечер помислете кое ще е онова нещо, което ще правите сутринта, което ще ви развълнува приятно. Може да е ново упражнение, или медитация, или нещо, което искате да прочетете, или работа по проект, който силно ви вълнува. На сутринта, когато се събудите, си спомнете това вълнуващо нещо - то ще ви мотивира да станете от леглото.

Скочете от леглото. Да, буквално скочете. С ентусиазъм. Скочете и разтворете широко ръце, сякаш казвате: “Да! Жив съм! Готов съм да прегърна деня с отворени обятия.”

Сложете алармата в другия край на стаята. Ако е до вас, ще натиснете бутона за дрямка и ще продължите да спите. Ако е в другия край на стаята, трябва да станете, за да я изключите. След това, създайте си навик да влезете директно в банята. След това е много по-малко вероятно да се върнете в леглото. В този момент си припомнете за вълнуващото нещо, което ще правите.