Децата, които са „яли пердах“ от родителите, имат по-нисък коефициент на интелигентност, сочат изследвания. Нещо повече – колкото повече шамари са получили като малки, толкова по-слаб резултат имали децата на тестовете за интелигентност, пише Psy Blog.

Според учените причината е, че физическото наказание е изключително стресиращо за децата и може да причини пост-травматично стресово разстройство. Постоянният страх, че може да се случи нещо лошо и лесното стряскане са свързани с по-нисък коефициент на интелигентност.

Родителите, които продължават да прибягват до шамарите и в тийнейджърските години, могат още повече да затруднят развитието на децата си, обяснява Мъри Строс, първият автор на изследването.

„Време е психолозите да признаят необходимостта да помогнат на родителите да прекратят употребата на телесното наказание и да включат тази цел в своята клинична практика“, убеден е Строс.

Той и колегите му проследяват 704 деца от 2 – 4 до 5 – 9-годишна възраст. Коефициентът на интелигентност на децата, които не са пляскани в ранна възраст бил с 5 точки по-висок от децата, които възпитавани с шамари от малки. Проф. Строс подчертава, че честотата, в която е прибягвано до подобен вид наказание също се е отразила върху резултатите от тестовете – колкото повече бой, толкова по-ниски резултати.

Към 2016 г. в 51 страни, сред които и България*, съществува забрана родителите да прилагат телесни наказания. Някои от тези страни са положили сериозни усилия да информират обществеността и да помогнат родителите да променят възпитателните си методи. В други забраната засега е само на хартия.

 

* През 2000 г. забраната е добавена в Закона за закрила на детето (чл. 11.2). Семейният кодекс от 2009 г. гласи:  „Родителят няма право да използва насилие, както и методи на възпитание, които уронват достойнството на детето.“ (чл. 125.2)