От един момент нататък, когато детето е малко поотраснало, повечето родители много ясно виждат къде са грешките им, но сякаш нищо не могат да направят колкото и да се опитват. Все едно буксуват на едно място, а от това страдат и възрастните, и децата.

Ето няколко съвета, които, надяваме се, ще ви дадат различен поглед върху родителството и ще ви помогнат да преосмислите някои неща:

Започнете промяната от себе си

Като родители очакваме твърде много неща от децата си. Направи това, не прави онова… Нека да поговорим за един често срещан проблем. В наши дни децата прекарват много време пред монитора. И, разбира се, всички родители са притеснени от това.

Така че, ако искате детето ви да намали времето, което прекарва пред електронни устройства, защо не помислите да промените и собствените си навици по темата? По този начин ще може да смените изречението от „прави каквото ти казвам“ на „прави каквото правя и аз“.

Следвайте свой стил на възпитание

Нормално е, ние, хората, периодично да проверяваме какво другите мислят за нас. Променяме ли и възпитателните си подходи спрямо това? Като се тревожим какво ще кажат другите? Нека да разгледаме един пример. Ако имате инатливо дете, тогава много хора ще ви посъветват да бъдете по-твърди с него. Трябва ли да смените нежния си естествен подход с нещо по-агресивно, само защото другите така са казали? Не, не трябва.

Така че следващите пъти, в които ще получите нова порция съвети от други хора, запитайте се дали те познават по-добре детето ви от вас.

Дайте на децата си малко пространство

В модерната ера на паника и безпокойство авторитетното родителство е свързано с непрестанно наблюдение на режима на детето, задълженията и поведението му. Ако и вие сте от този тип родители, опитайте се да дадете на детето малко свобода. Не е задължително винаги да знаете какво прави то. Позволете му просто да се радва, да играе, да изследва съседния квартал и да среща приятели.

Оценявайте усилията на детето

Нека детето ви разбере, че успехът няма способността да идва сам по себе си. За него се изисква стратегия, работа и усилия. И когато хлапето трябва да бъде похвалено, не ограничавайте коментара си до: „Добро момиче/момче.“ Вместо това се фокусирайте повече върху това да похвалите усилията му. Може да кажете: „Виждам колко се стараеш“ или „Радвам се да видя, че си работил наистина усърдно“.

Поставяйте нови предизвикателства

Помнете, посрещането на нови предизвикателства носи увереност. Е, да понякога е добре да помагате на децата си или да им дадете на готово това, което искат, но е още по-добре да ги предизвикате сами да работят върху проблемите си. Така че трябва да решите – ще държите ли колелото на детето, за да не падне, или ще го оставите да се справя само, а дори и да падне, така ще се научи по-бързо как да балансира.

Източник: Новите родители