Раздялата на родителите оказва огромно влияние върху децата. Особено, ако е съпроводена с конфликти и мама и татко стават врагове.

Проучване, публикувано в Psychological Bulletin през 2020 г., показа, че психичното здраве на децата в голяма степен зависи от отношенията между родителите след развода. Ако са враждебни един към друг, постоянно се карат или са напълно емоционално откъснати един от друг, това крие риск да причини психични разстройства на децата.

Какво могат да направят родителите, за да гарантират, че децата им ще преживеят развода си с минимални загуби?
Ето препоръките на Рейчъл Шарман, психолог от Университета на Съншайн Коуст (Австралия) и публикувани в списание The Conversation .

1. Съобщете заедно за предстоящия развод
Трябва да представите единен фронт. Изберете тихо време на деня, така че нищо да не разсейва децата: нито телевизор, нито джаджи. Важно е да имат достатъчно време да разберат какво им казвате и да задават въпроси.

2. Запазете за себе си всички упреци към другия
Каквото и да стои между вас – предателство, пристрастеност, вина – децата нямат нужда от това бреме. Единственото изключение е, ако говорим за тийнейджъри, които вече са забелязали, че нещо не е наред между вас.
В тази ситуация честността е най-добрата стратегия. Но бъдете готови да бъдете разпитвани със страст.

3. Подгответе се за най-неочаквани реакции
Точно както децата могат да бъдат шокирани от новината за предстоящата раздяла на родителите им, вие може да бъдете шокирани от реакциите на децата. И е невъзможно да се предвиди.
Децата могат да бъдат разстроени, уплашени, изгубени, ядосани, плачещи, да вземат страната на някой от родителите, да молят мама и татко да се помирят и т.н.
Каквото и да се случи, придържайте се към линията си, продължавайте да ги уверявате, че вината не е тяхна, че ги обичате и ще продължите да се грижите за тях.
В никакъв случай, в този емоционално труден момент, не започвайте да се защитавате или да се обвинявате един друг за всички грехове.

4. Съсредоточете се върху практическите въпроси
В такава ситуация децата обикновено искат да знаят как точно случващото се ще се отрази на обичайния им живот - къде ще живеят, дали ще могат да ходят на едно и също училище, да посещават едни и същи кръжощи, спортни секции, да играят с приятели.
Уверете ги, че имате план за това и ще положите всички усилия всичко в живота им да остане същото.

5. Продължавайте да говорите
Не забравяйте, че въпросът определено не се ограничава до един разговор. Децата ще задават въпроси, които им идват на ума отново и отново.
Освен това не забравяйте, че с напредване на възрастта те могат да преосмислят събитията от миналото и въпроси, които не са им хрумнали на 4 години, могат внезапно да изникнат на 14 години („Защо все пак се разделихте ?“, „А вие опитвали ли сте да отидете и да говорите със семеен психолог?)

Продължава на страницата на Новите родители