Детето от 2 до 5 е същински ураган: тича, танцува, изследва света и въобще не обръща внимание на вашите молби. Целият този бяс го обхваща най-често, когато наближи време за сън. То не иска да се раздели с играчките, още по-малко да прекъсне заниманията си. Трудно е да облечете пижама на тази светкавица.

Педиатърът Харви Карпа, който над 20 години помага на родителите да се справят с проблемите със съня, е един от най-известните в света. Консултация с него са търсили зведзи като Мадона, Мишел Пфайфър, Деми Мур.
Ето неговите съвети:

Настройвайте детето за сън през целия ден

Подготовката за сън започва ... от самото събуждане. Спокойната нощ трябва да стане част от начина ви на живот.
За тази цел децата трябва да прекарват много време на чист въздух, правилно да се хранят и активно да играят. Така през дена ще натрупат естествена умора, а това значи, че е сънят ще е дълбок и здрав.

Изградете отношения на доверие

Семейството е отбор. Задача на всеки от родителите е да установи отношения на сътрудничество със собственото си дете. Слагането за сън не бива да е борба на характери, а напротив – съвместна работа.

В книгата „Детският сън. Прости решения за родителите“ Харви Карп разказва за методите, с помощта на които дори и най-упоритите малчугани се учат на търпение.

Ето някои от триковете.

1. На игра

Направете детето си експерт по съня! Ако вие се преструвате на „чайник“, убедете сина или дъщеря си, че трябва да ви помага. Така детето ще се почувства силно, умно и автоматично ще направи контакт с вас.
Попитайте детето, какво трябва да направите, за да заспи по-бързо. Да пие чаша топло мляко с бисквитка? Или да слуша приказка за „Лека нощ!“

Използвайте неговите съвети и заедно изградете стратегия за сън и ваши особени „ритуали“.

2. Изтървани тайни: нека детето подслуша как тайно разказвате за неговите успехи

Децата обичат да подслушват разговорите на възрастните. Така че се възползвайте , за да им оставите малки послания.

Например: „Татко, представяш ли си, когато дойде време за следобедния сън, той дойде с мечето си в ръце, каза „Лека нощ“. След 3 минути беше заспал. Толкова бързо. И съвсем сам. Явно детето ни пораства.“

3. Отбелязвайте добрите постъпки

Рисувайте звездичка на ръката на детето, всеки път, когато направи нещо хубаво. И в края на деня пребройте добрите дела. Припомнете всеки факт, който е довел до този резултат.

Така вашето дете ще получи визуална и вербална похвала. Това, според мнението на педиатъра, помага за изграждане на открити отношение на сътрудничество и взаимодействие в семейството.

Продължава на страницата на Новите родители