Кой не е бил жертва на интрига? Както си живееш спокойно, кротко и щастливо, изведнъж околните или някой близък, започват да те гледат странно и да се държат необяснимо грубо или пък дистанцирано, или съвсем изчезват от живота ти. Интригантът лесно може да те заблуди, че ти е приятел или колега, който ти се радва и те подкрепя и след това да ти счерни дните.

Защо го прави? Причините са много и различни. Защото:

  • се чувства недооценен и е решил, че вие сте причината за това;
  • му липсва достатъчно любов, а вие сте обичани и щастливи;
  • е клюкар по душа, а и животът му изглежда твърде скучен, затова обича да измисля и доукрасява историите си;
  • фантазьор е и не си дава сметка, че небивалиците му могат да навредят;
  • просто обича да пакости на хората и вие сте се случили на пътя му.

В общи линии няма как да промениш интриганта, така че той никога повече да не създава сплетни и интриги. Можеш да го обезвредиш само по отношение на себе си. Ето как:

Не позволявай на интригите да влияят на живота ти.

Ако някой се държи странно, поискай разговори и разбери защо. Ако любим човек внезапно се дистанцира от теб, опитай се внимателно да откриеш причината. Питай, разговаряй, не обвинявай, не говори грубо, просто кажи на човека, че държиш на него и молиш да ти каже с какво си го наранил. Убеди го, че вашите отношения са ти важни. Може да се окаже, че поведението му е реакция на твое действие, а може да се окаже и че е резултат от интриги, които някой заплита зад гърба ти. И в двата случая печелиш, защото знаеш какво се случва и ще ти е по-лесно да го поправиш.

Покажи на интриганта, че знаеш за действията му.

Не го обвинявай, не вдигай скандали, не заплашвай. Демонстрирай, че си наясно какви ги върши или му го кажи. В интерес на истината, колкото по-спокойно го направиш, толкова по-голям ще е ефектът.

Пресичай клюките, които ти споделя веднага.

Ако не се интересуваш от клюки – не искаш да ги слушаш и ако все пак ги чуеш, не ги разпространяваш – просто няма да си във вихъра на интригите.

Не се интересувай от това какво говорят другите за теб. (Ама наистина.)

Комбинацията от точка 3 и точка 4 много бързо кара интригантите и клюкарите да загубят интерес към теб и да си намерят други жертви.

Общувай с близките и колегите си свободно и пълноценно. Грижи се отношенията ви да са здрави, без недомлъвки и недоверие. Създавай в тях усещането, че спокойно могат да споделят всичко, което ги тревожи, защото няма да ги нараниш, укориш или нахокаш. И интригантите няма да могат да ти навредят.

Запомнете, манипулаторът и интригантът не могат да е превърнат в искрени хора.

Източник: Академия за емоционална интелигентност