Социопат е разновидност на психопат - човек, който има абнормално или патологично поведение в сферата на социалните взаимоотношения. Такъв човек притежава клинична неспособност да се пригоди и адаптира в човешката среда. В отношенията си с други хора той създава конфликтни ситуации и не се поучава от грешки или неприятни преживявания. Не проявява лоялност дори към близките си. Такъв индивид е неспособен на уважение и не спазва общоприетите норми на поведение. Социопатът никога не изпитва вина, тревога или разкаяние, тези чувства са му непознати, той се държи така, като че ли няма съвест, защото неговите понятия за критическо възприемане на поведението и за добро, и зло са силно изкривени.

Как да разпознаем този тип хора?

В следващите редове ще ви представим няколко отличителни характеристики на социопата.

- Не изпитват чувство за срам. Социопатите нямат емоции или чувства. Те не са способни да изпитват съжаление или вина.

- Лъжат постоянно – нямат проблеми да ви лъжат в очите постоянно, тъй като не изпитват чувство за вина. Ако ги хванат в лъжа, ще продължат да лъжат, за да се покрият. Някои дори биха направили всичко, на което са способни, само за да ви накарат да повярвате в лъжите им.

- Спокойни са при всякакви обстоятелства – социопатите не могат да изпитват страх или тревожност. Те могат да запазят спокойствие във всякакви ситуации.

- Щедри и чаровни, поне в началото – знаят много добре какво искат останалите. Затова в началото могат да изглеждат наистина мили. Поздравяват ви с очарователна усмивка, задават ви правилните въпроси. Истината е обаче, че не проявяват какъвто и да е интерес.

- Манипулативни са – обичат да държат под контрол всяка една ситуация. Затова търсят предимно по-слабите хора и избягват силните, тъй като първите са много по-лесни за контрол. Веднъж щом социопатът набележи своята плячка, той започва да доминира всеки един аспект от нейния живот.

- Имат огромно его – социопатите се самозаблуждават, че са най-великите хора на света. Имат склонност към нарцисизъм, предпочитат да говорят за себе си, отколкото да слушат другите.

- Не понасят на критика – както вече стана дума, социопатите имат огромно его. Съответно – те не понасят критиката добре. Няма да ги разгневите, когато ги критикувате, тъй като те нямат емоции. Просто ще останат безразлични към вашите коментари. Освен това могат да прехвърлят вината върху друг.

- Имат малко истински приятели – соцопатите изпитват затруднение в създаването на здрави приятелства (или на каквито и да е връзки). Това важи и за членовете на семейството. Ето защо рядко говорят за роднините си.

- Изолират ви от останалите – за да се превърнат в център на вашия свят, те ще се опитат да ви изолират от вашите приятели.

- Потайни са – не успяват да се сближат с другите, дори не искат това. Рядко обясняват постъпките си.

- Не понасят скуката – социопатите имат силна нужда от външна стимулация. В противен случай бързо се отегчават.

- Слаб поведенчески контрол – не могат да предсказват реакциите на другите, не умеят да разбират чувствата им. В резултат на това често нараняват хората около себе си, без дори да го разбират.

- Изразяват плитки емоции – социопатите нямат емоции, но това не означава, че не могат да изразяват фалишиви.

- Авторитарни са – социопатите имат огромно его. Затова те гледат на себе си като авторитарна личност.

- Параноични са – често не вярват на останалите. Съмняват се в техните думи, антисоциални са.

- Жестоки са към животни – показват подобни тенденции още в ранно детство. Например късат крилата на мухите.