Почти всяко дете рано или късно чува приказката за Пинокио, на когото носът растял при всяка една лъжа. След което историята му бива припомняна всеки път, когато самото то излъже за нещо. Защо децата обичат да лъжат и как да ги отучим? Всъщност има ли смисъл изобщо да правим това?

Защо и за какво най-често лъжат

Най-честите случаи, в които малчуганите лъжат, са: за да прикрият някоя лоша постъпка, която би им донесла неприятности и наказания; за да тестват реакциите, търпението и нервите на родителите си; за да направят историята си по-вълнуваща; за да привлекат вниманието и така да се почувстват по-значими; за да получат нещо, което много силно желаят; за да не наранят нечии чувства (т.нар. бяла лъжа).

Децата могат да се научат да лъжат от най-ранна възраст, обикновено това става около 3 години. Случва се в момента, в който малчуганът започне да осъзнава, че няма как да четете мислите му и може да ви казва неща, които не са истина, без да разбирате винаги за това.

Но възрастта, в която децата най-много използват лъжи, е около 4-6 години. Тогава те стават истински експерти в тази дейност и с всяко произнасяне на поредната измислица подобряват своите умения все повече и по-качествено. В този период се научават и да съобразяват лъжите си с изражението на лицето и тона на гласа на слушащия. Лесно ще уловите малкия лъжец, ако го наблюдавате внимателно и следите как се държи, докато казва факти, за които със сигурност знаете, че не са верни.

С напредването на възрастта децата стават все по-изкусни лъжци и вече могат да използват измислиците по начин, че да не бъдат хванати и разобличени. И лъжите им се усложняват, защото те вече боравят с много повече думи и разбират по-добре как мислят другите хора.

В юношеството децата най-често използват ​​бели лъжи, за да избегнат нараняване на чувствата на другите.

Насърчавайте ги да казват истината

След като станат достатъчно големи, за да започнат да разбират разликата между истина и лъжа, е добре да започнете да ги насърчавате да говорят само истината и да ги подкрепяте, когато правят това. Подчертайте значението на честността в семейството и помогнете на децата да разберат какво може да се случи, когато изричат ​​лъжи.

Ето и няколко полезни съвета, които ще ви помогнат да преодолеете по-лесно този проблем.

- Когато уловите малкия лъжец в измислица, не бързайте да го наказвате, а обсъдете лъжата и му кажете истината. Помогнете на детето да избягва ситуации, в които изпитва нужда да лъже. Например, ако го попитате дали нарочно е разляло млякото, за да не го изпие, то може да се почувства изкушено да излъже. За да избегнете тази ситуация, просто кажете: „Виждам, че имаше инцидент с млякото. Да почистим заедно!“.

- Похвалете детето, когато признае, че е направило нещо нередно и му помогнете да разреши проблема. И бъдете модел за подражание за казване на истината. Разкажете му как сте си признали вината пред шефа, когато сте сгрешили и той ви е помогнал да я поправите, а не ви се е скарал.

- Използвайте шеги, за да насърчите малчугана да се защитава срещу безконфликтните лъжи. Преструването и въображението много помагат в този случай. Особено, ако детето е под 4-годишна възраст.

- Ако детето ви разказва някаква измислена от него история за нещо, може да отговорите като се възхитите колко е интересно и му предложите да я превърнете заедно в книга. Така насърчавате въображението му, без да го стимулирате да лъже.

Продължава на страницата на Новите родители