Малко вероятно е Илън Мъск, който отпразнува 51-вия си рожден ден на 28 юни, да чува упреци от майка си от сорта на: „А синът на моята приятелка постигна ... “.

Днес той е най-богатият човек на планетата, предприемач, инвеститор, изобретател – всичко, което може да се включи в понятието гений. Но зад успешния мъж обикновено стои талантлива жена. В случая майка му.

Ето какви съвети за отглеждането на деца дава тя в мемоарите си.

Никога не се отказвай

Мей Мъск е писателка, известна най-вече с нашумялата книга „Жена с план: правила за щастлив живот“ и модел, който все още канят да стане лице за корица на лъсками списания. Животът ѝ е като приказка, но не винаги е било така.

На 31 години Мей напуска насилника-съпруг и остава самотна майка с три деца. Тя си спомня този труден период, от който си е  взела поука – никога не се предавай и показвай с пример на децата, помни, че трудолюбието е едно от най-добрите качества, съветва тя.

Мей предупреждава всички работещи майки да нямат чувство за вина: „Ако не работехте и бяхте депресирани, децата ви също нямаше да са щастливи, нали?“.

И също тя така съветва от ранна възраст децата да бъдат включени и да помагат на родителите. И трите ѝ деца участват работато ѝ. Илън, например, ѝ помага да разгадае компютърните програми.

Нека детето бъде самостоятелно

Мей подчертава, че никога не е третирала децата си като бебета и винаги им е давала независимост при вземането на решения. Тя не ги е принуждавала да избират учебни предмети и дори не е проверявала домашните им, оставяйки тези задължения на личната им отговорност (което не попречи на Мъск да стане първият човек, чието състояние надхвърли 300 милиарда долара през 2021 г.).

Тя дори им е позволила да избират сами университети, да кандидатстват за прием и за студентски стипендии. В семейството всичко се е градило на доверие: „Когато се увериш, че всичко е наред с децата ти, нека те се грижат сами за себе си“.

Насърчавайте хобита на вашите деца

На въпроса как е успяла да отгледа успешни деца, Мей неизменно отговаря, че просто ги е оставила да правят това, което обичат. В резултат на това всяко от тях е намерило призвание по свой вкус: от изстрелване на ракети в космоса до собствена филмова компания.

Тя си спомня, че собствените ѝ родители са я отгледали по същия начин. Затова за себе си тя определено решава да подкрепя децата, когато имат нужда, и да дава съвети, когато те искат това.
От детството Илън започва да проявява интерес към книгите и у дома го наричат „​​ходеща енциклопедия“, а на 12-годишна възраст получава компютър, на който пише програма за първата играта. Мей настоява да я изпрати в PC Magazine, от където малкият гений получава дори хонорар от 500 долара: „Нямах представа, че той ще продължи да прави това“.

Научете ги да не се страхуват да поемат рискове

Малко известен факт, но Илън е роден и израснал в Африка, в Претория. Кой знае как щеше да се развие животът му, ако Мей Мъск не беше подкрепила инициативите на децата си и не беше решила да се премести в Канада. По това време тя вече има успешен бизнес, но синът ѝ вярва, че Северна Америка ще отвори напълно нови възможности за него в областта на компютърните науки.

На седемнадесет години и с две хиляди долара в джоба, Илън заминава да завладее Монреал, а след няколко месеца и останалите от семейството се присъединяват към него. "Всичко, което трябваше да направя, беше да подпиша документите и всичко свърши. Напуснахме страната след няколко седмици."

Покажете живота без разкрасяване

В книгата си Мей споделя с читателите, че никога не е крила истинското положение от синовете и дъщеря си и винаги е била изключително откровена с тях. Може би това им е позволило да поддържат доверие и любов към майка си през целия си живот.
Както Мъск признава, тя винаги честно е показвала на децата си колко е трудно е да се работи, за да осигури на семейството жилище и храна. И ако сега Илън Мъск и близките му не се нуждаят от пари, то в детството и юношеството ситуацията била различна и дрехите втора употреба за тях били норма: „Ако децата не са свикнали с лукс, те знаят как да оцелеят“.

Източник: Новите родители