Не е лесна работа да отгледаш момче, което впоследствие да се превърне в достоен и отговорен мъж, на когото може да се има доверие и който да има силите и способността да се грижи за семейство. Ето какво можем да направим като родители, за да напътстваме момчетата да се превърнат в добри хора.

1. Да бъдем работещи родители.

Според проучванията да имаш работеща майка, влияе изключително положително на децата – както на момичетата, така и на момчетата. Обикновено момичетата на такива майки се стремят да заемат вбъдеще престижни и високоплатени позиции. Момчетата от своя страна е много по-вероятно един ден да помагат вкъщи при домакинската работа и да се грижат за семейството си.

2. Да го окуражаваме да разкрива чувствата си.

Някои от стереотипите за мъже като да си силен, да си смел, да си издръжлив са всъщност доста потискащи и ограничаващи. Проучванията сочат, че мъжете, които се придържат към подобен тип поведение и прикриват чувствата си, е по-вероятно да изпаднат в състояние на депресия. В резултат много момчета растат засрамени от чувствата, които изпитват. Превръщат се в мъже, които не могат да общуват пълноценно. Това ги прави емоционално нестабилни и ненадеждни в семейните отношения.

3. Да го учим да има своите задължения у дома.

Двойките, които си поделят домакинската работа и участват в грижата за децата поравно, са много по-щастливи в сравнение с онези, при които хармонията липсва. Добрата новина е, че през последните години се забелязва тенденцията мъжете да участват все повече в домакинската работа и да вземат участие в отглеждането и възпитанието на децата. Това е работа на двамата родители. 

Дайте пример на сина си, като разпределите домакинската работа у дома. Важно е момчетата да разберат, че поддържането на къщата е отборна работа – на цялото семейство. Това ще им помогне да израснат в отговорни и разумни хора.

4. Да го научим да зачита границите и да проявява уважение.

Важно е да обясним на сина си отрано какво означава лично пространство и защо трябва да бъде уважавано и зачитано. Когато стане по-голям, обяснете му, че грубите шеги и закачки (дали към момчета, или момичета) са непристойни.

Специалистите са категорични, че тийнейджърите, които растат в здравословна семейна среда, развиват много по-добри умения за справяне с проблемите и израстват в мъже, способни да създадат хармонично и здраво семейство и да бъдат съпрузи и бащи за пример. 

5. Да го научим да се грижи за външния си вид и да поддържа добри хигиенни навици.

Момчетата трябва да бъдат научени от ранна възраст на лична хигиена и навици да се поддържат във форма. Не става дума само за това да се облича добре, а за това да развие навика и умението да се грижи за себе си, когато порасне. Момчетата трябва да знаят как се ползва ютия, как да си мият правилно зъбите, как да си правят косата, да използват дезодорант, да си режат ноктите, да си взимат редовно душ.

Всичко това е не само привлекателно, но и здравословно. Мъже, които нямат добра лична хигиена, могат да си създадат много проблеми във връзката и в работата. Това изпраща недвусмислено послание, че партньорът или работата не са достатъчно важни за него, за да мирише добре и да изглежда спретнат.