Как да не излизаме от кожата си, когато детето…

30 март 2018 г., 07:21
628

Илюстрация: Guliver / iStock

Възпитанието на детето не е лесен процес – всеки родител го знае. В семейството възникват спорове, конфликти, а поведението на хлапето често събужда поводи за кавги. И родителите, естествено, излизат от кожата си. Крещят на детето, а след това изпитват чувство на вина.
Най-важно е обаче, не да се винят или да се оправдават, а да открият причините за агресията и да се опитат да се справят с нея. И, ако сами не се справят с това, да потърсят помощ от специалист.

Как възрастните да потушат собствената си агресия и да не я стоварват върху детето? Кога се налага да търсят помощ?
На тези въпроси отговаря психологът Мария Герасимова участник в agressia.pro.

Откъде се взема тази агресия

Агресията е „инструмент“ за доминиране и се изразява в стремеж на човек за господство над околните. А тази на родителите най-често издава напрежението им, което е стигнало до краен предел. Те стигат до това чувство, когато усетят, че не могат да контролират ситуацията и са дълбоко разочаровани в някои свои очаквания.
В много случаи агресията маскира страха на родителя, че ще загуби своя авторитет пред детето и пред семейството.

Да се караме на детето не е срамно, важно е да подберем начина

Обикновено, когато реагира агресивно, възрастният и изчерпал до капка търпението си и дава отдушник на чувствата си. Това естествено не го оправдава и не означава, че може да крещи на хлапето, да го обижда, а още по-малко да проявява каквато и да е форма на физическо насилие.

Вижте още на страниците на Новите родители. 

Коментари