Как да научим децата да следят времето

08 януари 2019 г., 13:07
191

Снимка: Shutterstock

Управлението на времето е важно умение, от което децата се нуждаят, за да се справят успешно в училище и у дома. (В крайна сметка те трябва да свършат и домашните си задължения навреме!)

Децата, които знаят как да управляват времето си - които притежават качеството, известно като „самодисциплина“ - постигат по-голям успех в живота, независимо от това дали става дума за колежа или за кариерата, твърдят експертите.

Малките, които са самодисциплинирани, имат по-голям шанс за успех в училище дори от децата с високо IQ, пише priobshti.se.

Повечето обаче имат нужда от помощ, за да се научат да управляват времето си. Добрата новина е, че управлението на времето е умение, което може да бъде преподавано и научено. Ето пет начина, чрез които да помогнете на Вашето дете да придобие уменията за управление на времето:

1. Създайте „семейна линия на времето“

Използвайте дълга хартиена лента, за да създадете линия на времето за цялото семейство. Дайте възможност на всяко от децата да запише важните събития през всяка година от живота си, например „Тръгнах на детска градина“ „Падна ми първото зъбче“, “„Имам си коте“.

Това упражнение ще помогне на децата да получат ясно усещане за времето и за изминалите години.

2. Подгответе лист „Навреме“

Запишете на лист хартия основния график за учебните дни на детето си:
7:00 ч. – Събуждане
7:30 ч. – Обличане и закуска
8:00 ч. – Тръгване за училище
15:00 ч. – Край на учебните занятия!
18:00 ч. – Край на подготовката на домашните
19:00 ч. – Вечеря
20:00 ч. – Време за лягане

Поставете листа върху хладилника или на стената в спалнята на детето – на място, където то лесно ще го вижда. Това ще покаже на децата какви са важните неща през деня и ще им помогне да имат по-добра представа за времето.

(А тъй като графикът им е в писмен вид, може би ще имате по-малко спорове за това кога е време за тръгване за училище, за подготовка на домашните, за вечеря и за лягане!)

Продължава на страницата на Новите родители.

Ключови думи:
Коментари