Постоянният, лек и повтарящ се звук, наричан още „бял шум“, е истински помощник на младата майка, когато с бебето се озоват у дома.

Причината е, че той помага на новороденото да се успокои и заспи.

Любопитното обаче е, че действа не само на бебета, а и на деца и възрастни, които имат затруднения със заспиването или са под стрес.

Той наистина е перфектното успокояващо средство, което ни е буквално на една ръка разстояние.

Как действа

Белият шум представлява непрекъснат, лек, повтарящ се и постоянен звук, който на практика остава на заден план и през цялото време има едно и също ниво.

Той предпазва слуха от по-силни и обезпокоителни шумове (например бурята навън, клаксоните на минаващите коли, трясъкът от камионите, които изпразват кофите за боклук и т.н.) и по този начин действа като своеобразен акустичен щит.

Това, което придава на белия шум успокояващи сили, е монотонността, която го отличава от другите звуци.

А повтаряемостта го поставя на заден план, без да изчезва напълно. Ефектът е сходен с този, който има тихо бръмчащият вечер телевизор.

Защо успокоява бебетата

Отговорът е много прост. Ефектът, който има върху слуха на бебето, е много подобен на този, който то чува в продължение на девет месеца в корема на майката.

Матката и околоплодните течности заглушават звуците, идващи от външния свят, превръщайки ги в постоянен и непрекъснат фонов шум, който не е много различен от този на „белите шумове“.

С други думи, ползата от това успокояващо действие е свързана с паметта и подсъзнанието на бебетата.

Кои звуци са бели шумове

Най-често срещаният в ежедневието ни е тихият звук на телевизора, който ни приспива вечер.

Популярни бели шумове са тези на сешоара, центрофугата на пералнята, прахосмукачката. Те действат буквално като хапче за сън на бебетата.

На пазара има и устройства, които действат като генератори на бял шум, но имат визията на мека играчка.

Новите родители