Приказките са добър начин да подготвите детето за сън, да го научите какво е добро и какво зло, да му разкажете по достъпен начин за справедливостта и честността.
Как да изберем подходящата книга за съответната възраст, струва ли си да се придържаме към доказаните класики или е по-добре да изберем съвременни произведения? И най-важното как да  четем книжките?

Ето някои насоки, които може да са от полза.

1. Изберете приказка, която е интересна както за детето, така и вас

Приказката не само учи кое е добро и зло, но тя сближава родителите и децата. Дори с много малкото дете може да обсъдите това, което сте прочели. Дали то е харесало героите? Какво би направило на тяхно място?
Ако родителите наистина са заинтересувани от сюжета, ще им бъде по-лесно да водят искрен диалог: децата са много чувствителни към такива неща.

2. Отделете време, за да се подготвите за четенето

Съвременните деца не знаят какво е пещ  и  за какво служат нощвите - трябва да бъдете много внимателни, докато четете приказки от вашето детство. Обяснявайте търпеливо тези думи и всичко неразбираемо. Може да използвате за обясненията си цветни илюстрации. Например, ако ще четете приказка за екзотични или древни животни, можете предварително да намерите интересни факти за тях и да покажете на детето как изглеждат те.

3. Нека поуките от приказката са близки до вашите семейни ценности

Ако родителите не са съгласни с позицията на героите, детето ще го почувства. Затова е по-добре да изберете истории, които са близки до вашите семейни ценности. Ако в ежедневието обяснявате, че трябва да се помага на приятели, че хората трябва да бъдат честни, но главният герой от приказката прави точно обратното, ще е трудно да обясните поведението му на детето.

4. Създайте семейна традиция: постоянно четете приказки
Четенето заедно ще създаде положителна емоционална нагласа и ще стане част от традицията в семейството - например, четене преди сън. Докато детето расте, можете да избирате все по-сложни приказки, от които то да научи за културата, митовете и традициите на различни страни по света.

5. Изучете сюжета на книгата предварително

Преди да купите книга, разгледайте илюстрациите и прочетете съдържанието (поне по диагонал, те не са толкова дълги). В края на краищата искате приказката и нейното оформление да съответстват на възрастта на детето и да го научат на добри дела.

6. Четете емоционално, но без театралност

Децата слушат по-активно, ако четете изразително. Те се включват в процеса на четене, когато речта е изразителна, а не все едно четете служебен доклад и презентация. Не бива обаче и да прекалявате – вкарайте само правилната интонация и малко емоция.

Продължава на страницата на Новите родители