Да си говорим честно: да си сам може да бъде много забавно и приятно. Свободата да правиш каквото си искаш, без да даваш обяснения, без да се чувстваш виновен, си е нещо безценно. Само че това не може да продължава вечно. Е, може, но не е най-доброто решение за живота ни. Продължителното ергенство обаче води със себе си някои усложнения – създаваме си навици, които трудно могат да бъдат променени впоследствие. Затова, когато някой свестен и добър човек се появи в живота ни, ни е трудно да го приемем. Възможно е дори да се почувстваме нещастни, макар и влюбени, защото някой е посегнал на свободата ни.

Важно е да си намерим половинката, преди да са се случили някои трайни неща в живота ни. Ако се припознаете в някой от следващите пет признака, изследователите смятат, че сте сами твърде дълго и може би е време да помилите за промяна.

1. Предпочитате да спите сами.

Да се шириш сам в леглото е прекрасно. Можеш да се въртиш накъдето си поискаш, без да попаднеш на нечий хълбок или рамо. Можете да се протегнете, да спите напречно на леглото, да си натъпчете всички възглавници под главата, както и да ги запратите в другата половина на леглото по някое време през нощта, ако ви е заболял вратът. Изобщо, да спиш сам, си има своите страхотни предимства. Ако чакате прекалено дълго, за да споделите леглото си с някого, трудно ще нагодите съня си към непознатото чуждо тяло (буквално и преносно) в леглото си. Всяко негово или нейно движение ще ви събужда, да не говорим, ако хърка. Лошият сън означава лошо настроение и влошено здраве впоследствие.

2. Когато ви притеснява фактът, че другият плаща сметката.

Въпреки че все още е прието кавалерът да се погрижи за материалната сигурност на дамата, в днешно време силите са изравнение. Вече не е чудно жената да покани мъжа на обяд например и да плати сметката. Ако обаче имате сериозен проблем с факта, че другият плаща сметката, защото досега сте свикнали да го правите сами, ако не можете да приемете с открито сърце скъп подарък, това е явен знак за проблем.

3. Когато споделянето на общи планове за бъдещето не ви носи радост.

Ако говорите с неохота за съвместното си бъдеще, то значи нещата са сериозни. Замислете се как виждате себе си след десет години например – щастливо женен/омъжена с две деца или самотник, който се вихри по нощните заведения или е отдаден на кариерата си. Отговорът ще ви помогне да изберете какво искате да направите в настоящия момент. Ако бихте желали да споделите живота си с някого, започнете да свиквате с мисълта, че вече сте двама.

4. Когато другият разхвърля нещата си у вас.

Отначало си казвате, че нямате нищо против, но впоследствие започва да пулсира една жила на врата ви. Ако имате проблем с оставената четка за зъби или гребен в банята, значи ще трябва да помислите как ще се справите с мисълта за общ гардероб, общо домакинство, общ бюджет, общи деца.

5. Ако ви е по-приятно да бъдете сами, отколкото с него/нея.

Разбрали сте се да се видите два пъти тази седмица, но дори това ви се струва много, защото предпочитате да останете до късно пред телевизора с купа пуканки, вместо в обятията на гаджето си. Не е на добре.

Да допуснеш някого в живота си, след като дълго време си бил сам, не е лесна работа. Изборът би трябвало да бъде лесен, ако сърцето ви трепти за този човек и го обичате. Ако промяната ви се струва прекалено непосилна и ви носи повече раздразнение и недоволство, то тогава си задайте въпроса: „Това ли е правилният човек?”

Цветелина Велчева по материали от truthinsideofyou.org