Какво ни пречи да четем повече? В thoughtcatalog.com писателят Райън Холидей посочва 3 основни бариери, които хората си поставят. 

1. Времето. Ключът да започнеш да четеш повече е да спреш да гледаш на четенето като на ангажимент. То трябва да идва естествено, както яденето и дишането. Нещо като рефлекс. Носи си книга винаги. Когато имаш свободна минута – отвори я. Не инсталирай игри на телефона си – това време може да прекараш в четене. Можете да четеш докато се храниш, във влака, в чакалнята, в офиса. Това е важна работа, не позволявай на никой да те убеди в обратното. Изследванията показват, че много хора гледат телевизионни предавания, които не харесват. Щом имаш време да гледаш телевизия, значи имаш време и да четеш.

2. Парите. Ако трябваше да крада, за да чета, щях да го правя. За щастие, могат да се намерят книги за жълти стотинки в Amazon. Четенето не е лукс, а необходимост. Книгите са инвестиция. Много хора ми казват как планират да си купят тази или онази книга. Планираш? Просто си я купи. Когато видя книга, която ме интересува, не позволявам времето, парите или каквото и да било друго да ми попречат да я взема. Не чакай по-евтиното издание с меки корици, за да спестиш няколко долара. Прочети книгата сега, не след година. И още нещо – не взимам книги от библиотеки от дете. Това не е като да наемеш безсмислен филм. Ако си ОК да задържиш книгата само 2 седмици, значи трябва да преосмислиш литературните си ценности. Трябва да притежаваш книгите си, за да се обръщаш към тях, когато имаш нужда.

3. Целта. Може би проблемът е, че си забравил каква е целта на четенето. Не е само удоволствието. Човечеството записва своята история и постижения в книги от 5 000 години. Това означава, че с какъвто и проблем да се бориш в момента, върху каквото и да работиш, голям е шансът за него да е писано в книга. И то от някой по-умен от теб. Целта на четенето не е просто сурово знание. То помага да натрупаш опит, да намериш смисъла, да разбереш – себе си и другите около теб – и да направиш живота си по-добър.

Или го разбираш, или не. Знаеш, че четенето е важно и имаш нужда от повече. Помисли за Фредерик Дъглас, който се е отървал от робство, като се е научил да чете. За него това не е бил начин да убие времето, а път към оцеляване. Няма таен начин, който да ти помогне да четеш повече. Въпросът опира до подреждане на приоритети, до осъзнаване на това кой си и какво правиш.