Как да бъде забавен животът с 6-месечното бебе не само за него, но и за вас

01 януари 2019 г., 12:00
1401

Shutterstock

Досега вече сте забелязали със сигурност, че вашето бебе не се нуждае от купища играчки, които струват цяло състояние. Въпреки това знам, че изкушението да му купувате нови и нови неща е голямо. Опитайте да се въздържате, защото в един момент ще се окажете задръстени с толкова много предмети, повечето от които ненужни, че ще трябва да им наемете отделна гарсониера.

На тази възраст бебето все още спи по два пъти на ден, но и прекарва толкова много часове будно, че е важно да знаете с какво да го занимавате, а не да го оставяте втренчено в тавана (или още по-лошо – в телефона или таблета). Ето няколко идеи за игри, с които да се забавлявате заедно.

1. Бутилки. Магическият предмет за бебетата. Бутилката може да е пълна наполовина с вода (с добре завинтена капачка), може да сипете сол, червен пипер, така че да се получат различни цветове, които да привличат вниманието на детето. Импровизирайте. Вижте какво му харесва. Но бутилката е занимание, с което забавлението е гарантирано поне един час на ден.

2. Кутия. Всякакви кутии всъщност. Може би вече ви е направило впечатление, че бебето проявява много по-голям интерес към опаковката на подаръка, отколкото към самия подарък. И докато пликовете са забранена играчка поради опасност от задушаване, то кутиите са съвсем безобидни. Можете да му предоставите две или повече с различна големина, така че да може да ги пъха една в друга и после да ги вади. Тук може да прекарате и повече от час в това занимание.

3. Отново кутия. Този път една голяма. Сложете в нея играчките на бебето. Мигновено те ще придобият много по-различен и интересен облик. Детето ще си ги вади и разглежда дълго време, а после с наслада ще ги прибира обратно.

4. Криеница. Докато си лежите в леглото или просто си седите с възглавници подръка, можете да оползотворите поне половин час в играта „Къде е мама?, „Дзак! Къде е бебето?” или както е популярна по вашия край. Скрийте се зад възглавница или одеяло и кажете „Дзак!”, като се покажете. Колкото повече го повтаряте, толкова по-смешно става за бебето. Още по-полезно ще бъде да се скриете зад някоя врата например, за да дадете представа на детето си за разстоянията и да разбере, че мама може да се отдалечи. Опитайте да сложите хавлията или одеялото на главата на бебето и вижте дали то ще я дръпне само. Запомнете да казвате „Дзак” всеки път когато махате хавлията. Тази игра учи малките, че предметите изчезват и после отново се връщат.

5. Терен с препятствия. На тази възраст бебето вече лази и прави първите си опити да се изправя на крачета. Лазенето може бързо да му омръзне, затова, за да го направите по-интересно, можете да направите нещо като трасе с препятствия, състоящи се от възглавници (не много бухнали, за да не се нарани при слизането). Смехът е гарантиран.

6. Книжки с картинки. Винаги приятно занимание. Възпитайте отрано у детето си любовта към книгата. Показвайте му картинките, обяснявайте му всяко нещо, всеки дребен детайл и после го карайте да показва. Ще се изненадате приятно от резултата. Книжките вече не са само за дъвчене, но и образователни. Дайте му да се занимава само с книжка от по-твърд картон, за да не може да я скъса. Нищо чудно съвсем скоро да го видите да прелиства страниците.

7. Куклен театър. Струва ви се, че детето е още малко и не разбира? Нищо подобно. Детето различава отдавна лица и ви познава, разпознава гласове, може да му се задържи вниманието. Разиграйте куклен театър с няколко играчки над възглавница за параван, променяйте гласа си, включвайте постоянно детето в историята, закачайте го с някоя играчка и ще имате още малко страхотно споделено време в усмивки.

8. Къде е играчката? Седнете на пода с бебето. Вземете една от неговите любими играчки и говорете за нея. След това я скрийте зад гърба си или в джоба. Попитайте бебето: „Къде е количката/куклата:топката?” След това извадете играчката и кажете: „Ето я количката/куклата/топката!”. Продължете играта, като сменяте мястото на играчката всеки път. Забавлението е гарантирано.

9. Огледалце, огледалце. Огледалото предоставя на бебетата нова перспектива, от която да погледнат света, затова е много забавно за тях и им дава нови знания. Вземете огледало и започнете да правите смешни физиономии. Усмихвайте се, издавайте различни звуци, намръщвайте се.Можете да му разказвате за различните изражения и какво значат те. Как изглеждаме, когато сме весели, тъжни, сърдити, уплашени и т.н.

10. „На ужким”. Едно от най-забавните неща за бебето е, когато мама влиза в роля. Престорете се, че говорите по телефона, че отпивате от чаша, че си хапвате с невидима вилица от невидима чиния и т.н. Просто разиграйте сценка, превърнете се в актьор. Детето съвсем скоро ще започне да ви имитира и тогава ще бъде по-смешно дори за вас, отколкото за него.

Изследвания доказват, че игрите в ранна възраст спомагат за когнитивното, моторното и речевото развитие на детето. Кой казва, че с бебе е скучно? Никога, ама никога не е скучно. Всеки ден детето се променя пред очите ни. Опознаваме нещата, които харесва, настроенията му, характера му. Да се запознаем с детето си – има ли по-голямо щастие!

Цветелина Велчева

Ключови думи:
Коментари