Кафето е живителната напитка за повечето хора, които започват деня си с нея за добър старт. Приготвянето му може да се превърне в истински ритуал, който изпълняваме по няколко пъти на ден.

Кое обаче е най-скъпото кафе в света? То идва от Индонезия и носи името Копи Лувак (Kopi Luwak). Произвежда се по много любопитен начин. Преди да бъдат изпечени, кафеените зърна ги изяжда малка азиатска дива котка. Това е любимата храна на животното цибет или цивета. Позната още като индокитайски мусанг, тази котка обича зрелите плодове на кафееното дърво, но стомахът й може да смели само червената месеста част от зърното, а останалата – тоест костилката – я изхвърля, без да я смила. И тук идва най-интересното: точно от изхвърлената част се получава кафето Копи Лувак с невероятния си аромат и вкус. Затова го наричат още „котешко кафе“.

Причината за неповторимия вкус е, че храносмилателните ензими и стомашните сокове променят вкуса на зърната и им придават невероятен аромат. Освен това е изненадващо сладко и не се нуждае от допълнителна захар.

Производството му е ограничено – едва няколкостотин килограма годишно. Затова продажната му цена отдавна е надхвърлила 1000  евро на килограм.

В България също може да се намери това удоволствие за скромната сума от 70 лева чашата. А в някои държави в Европа цената му достига над 100 евро на чаша.

„Kopi Luwak”се предлага пакетирано, като към всеки отделен плик има и ръчен сертификат.