Изследване на племена по целия свят потвърди схващането, че щастието не се купува с пари, съобщи ЮПИ.

Хора от малки общества извън съвременния забързан свят живеят щастливо и са не по-малко доволни от представители на богати и технологично напреднали нации, обясняват канадски и испански учени в сп. "Протоколи на Американската национална академия на науките". 

"Изненадващо е, че много популации с твърде ниски парични доходи отчитат много високи средни нива на удовлетвореност от живота, като резултатите им са сходни с тези в богатите страни", казва ръководителят на изследването проф. Ерик Галбрейт от университета "Макгил" в Монреал.

Това противоречи на схващането, че икономическият растеж е сигурен начин да бъде повишено благосъстоянието на хората в страни с ниски доходи, отбелязват изследователите.

Предишни изследвания установиха, че хората в по-богатите страни по-често съобщават за по-високи нива на удовлетвореност от живота, отколкото тези в по-бедни страни, обясняват учените в допълнителни бележки, пише БТА. Тези глобални проучвания обаче обикновено пропускат хората в общества, където парите играят минимална роля в ежедневието и където поминъкът зависи пряко от природата, уточняват изследователите.

Авторите на изследването са анкетирали почти 3000 души от коренни или примитивни общности на 19 места по света. Само 64% от анкетираните домакинства са разполагали с пари в брой. Въпреки това средният им резултат за удовлетвореността от живота е 6,8 по 10-степенна скала във всички общности.  При четири средният резултат е по-висок от 8 - наравно с  богатите скандинавски страни, отбелязват изследователите.

"Това е така, въпреки че в много от тези общности има история на маргинализиране и потисничество", добавят те. 

На базата на тези резултати учените стигат до извода, че хората могат да имат много задоволителен живот, без да са задължително богати материално. 

В изследването са участвали и антрополози от Автономния университет в Барселона. 

Учените не могат да обяснят резултатите си. Според предишни изследвания, за щастието допринасят семейството, общността, взаимоотношенията, духовността и връзката с природата, но е възможно факторите да са различни в различните общности или пък малко фактори да доминират навсякъде, казва Галбрейт в прессъобщение на университета.