Заседяването пред екрана е вредно за всеки човек, но най-сериозни последици може да има при децата.

Знаете ли, че?
  • Прекарването на много часове пред екрана на телевизора или компютъра води до обездвижване и почти винаги до наднормено тегло при децата.
  • Деца, които гледат телевизия повече от два часа всеки ден, най-вероятно имат и вредни хранителни навици, ядат по-малко плодове и зеленчуци и е малко вероятно да проявят интерес към някой спорт.
  • Повече от половината деца в началните училища и близо две трети от учениците в гимназиите надвишават този дневен лимит.
  • Има по-голяма вероятност децата да посегнат към някое лакомство, чипс или друга вредна храна, докато гледат телевизия или играят на компютъра.
Колко време е безопасно да се прекарва пред малкия екран?

Когато децата и тийнейджърите прекарват часове наред пред екраните на телевизора, компютъра, таблета и телефона е съвсем нормално да не им остава никакво време за странични занимания като игра навън, спорт, хоби, разходки. Изследователите са единодушни, че времето от два часа на ден не бива да бъде надвишавано. Продължителното застояване е особено вредно, така че е препоръчително и тези два часа дори да бъдат разпределяни в рамките на целия ден, а не наведнъж. Важен е приносът на компютрите и телевизията за придобиване на нови знания, научаване на интересни факти, но не по-малко важна е физическата активност.

Съвети за родителите
  • Преди да пуснете телевизора или компютъра на детето, помислете дали не е възможно това време да бъде уплътнено с някаква физическа дейност, а пък да погледат телевизия по-късно.
  • Поставяйте ограничение. Ако детето ви иска да гледате конкретно предаване, изключете телевизора веднага след като свърши. Също така можете да го запишете и да го гледате заедно по-късно. Така ще прекарате допълнително време заедно.
  • Поставете ограничение на времето за игри на компютъра и браузване в социалните мрежи. Отново не повече от два часа, и то по възможност извън времето през светлата част на деня, когато е по-добре децата да бъдат навън.
  • Не допускайте да има телевизор или компютър в спалнята на детето. Нека бъдат в общото помещение, където семейството се събира.
  • Направете списък с възможни игри както вътре, така и вън, за да имате разнообразни алтернативи на телевизията. Можете да си купите или да си направите сами бордови игри и да си създадете традиция всеки петък семейството да се събира след вечеря и да играе на някоя игра.

Цветелина Велчева;

Източник: healthykids.nsw