Иванова/Иванов, Георгиева/Георгиев и Димитрова/Димитров – в края на 2018 научихме, че това са най-популярните български фамилии по данни на Националната статистика. Интересно, как е по света? С изключение на Исландия, жителите на всяка страна носят фамилии – там просто са подходили крайно рационално, решили са да не се затормозяват излишно и добавят към първото име само бащиното. Открай време фамилията е родова гордост. И както има най-популярни и често срещани имена, така всяка държава си има своите най-масови фамилии.

Ето как изглежда един бърз и кратък преглед на най-популярните фамилии в 12 страни от света, а още и на личните имена във всяка от тях.

САЩ

Най-популярната фамилия в Щатите е Смит – носят я над 2 милиона американци. Доста разпространена е също и във Великобритания, Австралия, Нова Зеландия и други  англоезични държави. Във врата на Смитовците диша фамилията Джонсън. А най-популярните американски имена от сто години насам си остават Джеймс и Ема.

Русия

Мнозина, без да се замислят, биха казали, че най-популярната руска фамилия е  «Иванов». Грешен отговор! Към днешна дата, в Русия най-много са носителите на фамилията Смирнов /смята се, че идва от "смирен"/. «Иванов» е на второ място по честота. Най-разпространеното мъжко име е Александър, а при жените номер 1 е  Анастасия.

Китай

Китайската фамилия Лий е най-популярната в света. 100 млн. души са с тази фамилия като дори и в Канада хората с фамилия Лий са повече от всички останали в тази държава. А в самия Китай с голямо мнозинство начело е фамилията Уонг (93 милиона души). Китайците явно не обръщат голямо внимание на разнообразието в това отношение, тъй като вариантите на фамилии сред тази многобройна нация е малко над 100. Най-разпространеното мъжко име е Вей, а от женските имена, едно от най-популярните е Фанг.

Германия

Германия може да се похвали с внушително количество Мюлер /означава "мелничар/. Средностатистическият германец или германка са или хер Мюлер или фрау Шмид. Законодателството е либерално по отношение на избора на лични имена, а германците много обичат и сложно-съставни имена – стара католическа традиция. Но най-популярни си остават Бен и Ема.

Япония

В далечна и загадъчна Япония най-много са хората с фамилия Сузуки. Следват ги тези с фамилията Сато. А най-модните в последните години имена са Минато и Сакура.

Бразилия

Типичният жител на  Бразилия носи фамилия Силва или Сантос. Повечето имена и фамилии в тази държава имат португалски корен и в това няма нищо странно като се има предвид, че Португалия е управлявала Бразилия почти 300 години. В превод Силва означава тропическа гора – тази, същата, която заема значителна част от територията на страната. Родителите най-често кръщават децата си Мигел и Алисия. Бразилците също така обожават и съставните имена. По тази причина Мария-Едуарда и Жоао-Мигел заемат почетно място в рейтинга на любимите имена.

ЮАР

Дламини и Нтули — ето това са типичните фамилии в ЮАР. А повечето жители на  Кейптаун, Йоханесбург и околните предградия биват наричанит Джуниър и Иманати. На един от говоримите в ЮАР езици, ндбеле, Иманати означава молба към Бог да пази детето от беда. Има и широко разпространена традиция на децата да се дават звучни и значими според местните представи имена като Блес (благословена), Гифт (дар), Прешъс (скъпоценно), Принцес.

Индия

Въпреки формираните от индийските филми представи, Кумар далеч не е най-разпространената фамилия в Индия. Далеч по-напред са Деви и Сингх. Жените най-често биват наричани Адия, а мъжете — Арав.

Швеция

До началото XX век шведите също не са си създавали излишни главоболия с фамилии, като вместо тях добавяли само бащино име  или просто някакво прозвище от рода на Björk, /бреза/ или Sjöberg /стръмна скала над езерото/. След това обаче държавата задължила гражданите да имат фамилни имена и оттогава най-разпространени в тази сурова скандинавска страна са фамилиите Андерсон и Йохансон. Първите имена при шведите са строго регламентирани, има дори специален закон за това и просто не можеш да наречеш детето си както ти хрумне. В списъка с имена на първо място са Карл и Мария.

Италия

Темпераментните италианци най-често носят фамилията Роси. Забавно е, че тази толкова разпространена фамилия точно в държава където преобладават тъмнооки и тъмнокоси, идват от прозвището  "Рижия". "Росо" на италиански означава още и "червено". Традиционните имена в Италия са обикновено католически и повечето от тях са на светци. Най-разпространените са  Франческо и София. В Италия също има регламент за първите имена, който забранява син да бъде кръстен на баща си (ако е жив), да се дават едни и същи имена на братя и сестри, а също и да се използва фамилия като лично име.

Полша

Най-популярните фамилии в Полша са от славянски произход и най-разпространена от тях е  Новак. Само в Полша я носят над  200 хил. души. Ковалски също е много типична за поляците фамилия. И тук произходът е от прозвище –Новак означава новодошъл, пришълец. Най-популярните национални имена са Матеуш и Александра.

Виетнам

Нгуен  е най-популярната фамилия във Виетнам и до степен, че минимум  40 % от населението на страната са нейни носители. Това често води до забавни ситуации в училищата или на работа, когато в клас или в офиса повечето ученици и работещи са Нгуен. Интересното е, че дори и в Австралия тази фамилия е необичайно популярна. Втора по популярност във Виетнам е  фамилия Чан.

Източник: Мениджър Нюз