Почитателите на онлайн срещи са до голяма степен разочаровани от стандартните сайтове за срещи, които са базирани на профили, де факто нормата на интернет. Браузването на безкрайни профили, които в един момент започват да изглеждат почти еднакви често започва да се усеща като работа а не като удоволствие.

Изследване по темата смята, че причината за умората от профил базираните сайтове е основно тази, че те третират хората като стоки – търсенето се извършва чрез чекване на кутийки, точно както се прави при пазаруване в онлайн супермаркет.

Затова може би не е изненадващ резултат, че големите сайтове за срещи онлайн започват да изпитват спад в растежа си.

Нов експеримент обаче предлага подобряване на средите за онлайн срещи като се въведат виртуални срещи, където хорат да могат да добият впечатления един от друг по време на нещо, много близко до реална среща във физическия свят. Добре дошли в Онлайн Срещи 2.0.

Джийана Фрост и нейните колеги окуражили тестова група да предприеме по-интерактивни действия, отколкото само да браузва профили. Това включвало съобщения в реално време, изобразяване на снимки, които участниците да обсъдят и прости аватари, които участниците да контролират.

За да оценят потенциала на виртуалните срещи, в сравнение с профил базираните сайтове, Фрост и колегите й разпределили 24 участници, от които половината мъже, и половината жени като към всеки участик имало прикрепени по двама участника от другия пол, избрани на случаен принцип.