Институт Конфуций – София (ИКС) е образователен и културен център - самостоятелно звено на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Създаден е на 9 юни 2006 г. с подкрепата на Съвета за международно разпространение на китайски език (Ханбан) като партньорска организация между Софийския университет и Пекинския университет за чужди езици. ИКС е първият на Балканите и един от първите в Източна Европа. Дейността му е свързана с разпространението на китайски език и китайска култура. Основната цел е разширяване на интереса и познанията на българите за Китай и неговия език и култура. По такъв начин, вече почти 15 години ИКС дава своя принос за развитието на приятелските отношения между КНР и Република България.

За разширяване дейността на Института и цялостно реализиране на потенциала му в края на 2013 г. Софийският университет и Съветът за международно разпространение на китайски език взеха решение за съвместно изграждане на нов център на ИКС. За целта Софийският университет предостави нова обособена площ от 2300 кв.м. в учебен корпус на Университета на бул. „Стамболийски“ 82. Сградата беше реновирана  и оборудвана като съвременен модерен китайски образователен и културен център с финансовата подкрепа на китайската страна. Новият учебен център беше официално открит на 7 септември 2015 г., а ИКС беше издигнат в статут „Модел Институт Конфуций“. Институтът разполага с 10 просторни аудитории, фонетичен кабинет, огромна библиотека.

Езиковите курсове, които ИКС организира, могат да бъдат за начинаещи или за напреднали; за възрастни и за деца; групови и индивидуални. Групите не надвишават 15 души, което е предпоставка за доброто овладяване на материала. Разполагаме със сертифицирани висококвалифицирани китайски и български преподаватели. При организирането на курсове в сложната и нееднозначна епидемиологична обстановка в България в момента, ИКС се ръководи от заповедите на министъра на здравеопазването и осигурява всички необходими мерки за запазване здравето на курсистите и преподавателите.

Освен тези курсове ИКС е изградил мрежа от учебни заведения в цялата страна с преподаване на китайски език. В цялата страна те са  над 20 на брой, както в средни училища, така и в четири от най-престижните университети в България.

От няколко години ИКС е оторизиран да провежда международно признатия изпит за владеене на китайски език - HSK. Преминалите успешно изпита ученици и студенти имат право да кандидатстват чрез ИКС за стипендия и обучение в Китай.

ИКС провежда различни културни мероприятия и чествания на китайските празници. Имаме удоволствието да Ви уведомим, че през м. септември ИКС ще проведе онлайн серия културни дейности. На 21 септември от 15 до 16 часа ще честваме един от най-големите традиционни китайски празници – „Средата на есента“.  На 26 септември от 15 до 16 часа ще отбележим заедно Световния ден на институт Конфуций. На 1 октомври от 15 до 16 часа ще отбележим националния празник на КНР.

Включете се и вие в Zoom. ID на срещата: 811 0586 6315. Парола: 844672.