Много хора смятат, че интелигентността е най-важният фактор за успеха. Въпреки това в реалността тя играе твърде малка роля. Нерядко хората, които някога са имали блестящ успех в образованието, осъмват, правейки същото, което и всички останали, вместо да изпъкват сред множеството, след като завършат.

Защо? Защото освен висок интелект, за постигането на изключителни постижения е нужно по-важно качество, известно като AQ (Adversity Quotient или способността да прeодоляваш препятствията по пътя си). 

Според Джим Кантрел, съоснователят на SpaceX, AQ означава „невъзможност да мислиш за провал“. 

Както Кантрел припомня, в момента, в който всички са мислили, че SpaceX няма да проработи, включително и той самият, Илон Мъск не е мислел за провал. Той просто е мислел как да го накара да проработи. Тъй че в крайна сметка Кантрел се отказва, а Мъск постига успех. 

Вярно е, че грандиозните визии и изключителния интелект на Мъск са решаващи за успеха, но това, което го прави толкова изключителен, е всъщност високият AQ.

Но всички сме хора. Трудно е да не се усъмниш в себе си, когато срещаш препятствие след препятствие. Дори Мъск се е съмнявал в себе си през 2008 г., когато и двете му компании почти са фалирали. По същото време е преживявал и развод. Може би е мислел всичко в живота си и всичките си начинания за провал. Важното е, че това не го е спряло.

За да не изпадате в такива мисли, които да ви накарат да се откажете, можете да си направите списък. 

Ето как можете да подобрите своя AQ

Преди да започнете да работите за дадена цел или проект, избройте всички отрицателни мисли и извинения, които може да се появят в момента, в който се изправите пред дадено предизвикателство. След това напишете по един контрааргумент за всяка мисъл, която може да ви попречи да продължите напред. 

Например: „Мечтая да направя Х нещо. Но се опасявам, че ако направя X, може да се случи Y.” Мисълта за Y ви държи в плен на страха и случайността. Вместо да се опасявате, представете си, че Y се случва и решете как действате, за да се справите с него. Това решение ви отърсва от оправданията и ви кара да проявите постоянство в лицето на предизвикателствата. 

Когато свикнете да правите това, ще видите, че вече не се концентрирате толкова върху мисълта за провал, а върху мисълта за развитие. Така имате повече енергия да се фокусирате върху това как да направите нещата да работят и как да осъществите всичко, което искате.

Източник: LifeHack