Ново проучване на американски учени твърди, че децата, които прекарват повече и по-качествено време с бащите си, развиват по-добър емоционален контрол. Причината е, че от най-ранна възраст, те успяват да развият силен самоконтрол над своите емоции, което им помага след това и като възрастни.

Физическият контакт с таткото улеснява децата и им помага да разбират по-добре кое е правилно и кое не бива да се случва, когато общуват с връстници.

Физически игри

Като цяло татковците предпочитат физическите игри като гъделичкане, гонене или носене на конче, докато майките са по творческите занимания. Особено в периода до 3-годишна възраст. Това предполага един по-близък контакт между таткото и детето. Според учените точно тази близост е полезна за осъзнаване на чувствата и емоциите на малчугана.

Изследването се основава на 78 проучвания, проведени главно в Европа или САЩ между 1977 и 2017 г. Те установяват постоянната и силна връзка, която се създава по време на такива игри и помага на децата да контролират емоциите си като по-големи.

По-малко агресия

Децата, които играят по този начин, са по-малко агресивни. Доказано! Те са и са по-малко склонни да показват хиперактивност, емоционални или поведенчески затруднения. Също така по-рядко се включват в конфликти в ученическа възраст.

Физическата игра създава забавни ситуации, в които децата трябва да прилагат саморегулация. Дали ще контролират силата си или гласа си, няма значение. Важното е, че се учат да се контролират. И правят това у дома, в безопасна среда. Което пък им помага след това в живота, когато ще се наложи да се сблъскат с други трудности, смятат учените.

Новите родители