4-5-годишната възраст е най-благоприятна детето да научи понятия като „вчера“, „днес“, „утре“, дните от седмицата и сезоните. Защото тогава то започва да разбира ясно и да вниква в понятията за време, казва Светлана Пятницкая и в letidor.ru обяснява как да помогнем на малкото да ги усвои по-лесно.

Личен опит

Учете го на дните от седмицата на базата на неговия личен опит и емоционални преживявания. Например: "Всяка сряда с тате ходите на басейн“, „В събота е нашият традиционен семеен обяд, на който се събираме с баба и дядо.“

Отделните дни детето ще запомни лесно, след като знае, че в понеделник започна новата седмица, а неделята е ден, в който всички почиват. Ако пък пообърка сряда-петък, няма страшно – ще се научи, когато можете да го накарате да асоциира различните дни с различни дейности.

Календар

За да запознаете най-лесно малкото с дните на седмицата, месеците и годишните времена, ви трябва календар, листчетата от който се откъсват – той е нагледно пособие, с чиято помощ то ще разбере най-лесно как лети времето. Децата разбират бързо, че един лист от календара е един ден. Разрешете им всеки ден да откъсват един по един, в уречен час и обяснете, че цифрата на календара показва коя е датата.

Прочетете целия текст в Новите Родители.