Едва ли има родител, който да не е преживявал кошмара около приготвяне за училището. И най-вече – разбуждането на детето и измъкването от леглото му – неговата крепост. Със следните хитрости ще можете да си спестите нервите и същевременно да отпуснете още няколко минутки сън за малкото, защото после ще наваксате бързо:

1. Ползвайте лампа, която постепенно свети все по-ярко.

Имитацията на изгрев стимулира образуването на хормона на събуждането (кортизол), което спомага да станете много по-весели от леглото – това се отнася и за малки, и за големи. В допълнение можете да ползвате аларма с природни звуци – песента на птиците, звукът от морските вълни.

2. Подходящият плейлист.

Музиката има не само събуждащо, но и зареждащо действие. Когато душата ти затанцува, ще я последва и тялото. Подберете подходящите песни, които обича вашето дете, и ги пуснете. Така не само че ще стане бързо от леглото, но и всички останали досадни сутрешни задължения ще извърши в танцова стъпка.

3. Табло на успеха.

Направете табло на успеха с точки: „Станах навреме“, „Оправих си леглото“, „Измих си зъбите“, „Изядох си закуската“ и т.н. Слагайте награда стикер или друго за всяко изпълнено навреме задължение. Ще видите, че има ефект.

4. Пригответе раницата от предишната вечер.

Всичко, което ще бъде необходимо за училище, да се приготви от предишната вечер – раницата, екипите, обувките, дрехите, дори храната, доколкото е възможно (или поне да имате идея какво да сложите на детето в кутията, а не сутринта да губите време в чудене и ровене из хладилника).

5. Затоплете дрешките.

Ако сложите дрехите на детето на радиатора и му ги облечете веднага щом се събуди, ще се почувства много приятно. Това е златно правило за зимния сезон, когато студът допълнително действа против нас.