"Каква грешка правим само, очаквайки някой друг да създаде света на нашите мечти, вместо сами да се захванем с това!"

Анаис Нин

За да не допускаме грешки при отглеждането и възпитанието на децата си – на които възлагаме надеждите си за радост, щастие и светлина в живота, често пъти се налага да превъзпитаме самите себе си.

Защото много жени след раждането престават да си обръщат внимание - не толкова на външността, а по-скоро на спокойствието, настроението, вътрешната енергия. В резултат измъчената майка губи способността си да възпитава. Защото времето не достига. Обаче дори многодетната майка може и е длъжна да намери възможност да направи нещо за себе си.

1. Когато се почувствате много изнервени, натиснете бутона „стоп“.

Запитайте се: „Какво сега ми е нужно, за да не се срина?“ То може да е нещо съвсем малко, но ще ви върне спокойствието и ще ви накара да се почувствате в хармония със себе си и със света - независимо дали хлапето се мотае в краката ви или спи в креватчето си. Това нещо може да е ароматен чай, чуруликане на птици, похапване на шоколад, да нарисувате нещо, минути за медитация или енергичен танц под звуците на любима музика – изберете това, което ви нашепва вътрешният ви глас.

А ако в точно този момент няма никаква възможност да удовлетворите това свое желание? Например – връщате се от поликлиниката на ръце с хленчещото детенце и за танци въобще не може и дума да става? В такъв случай непременно си обещайте да се срещнете със себе си малко по-късно. Може да включите и съпруга си - помолете го да ви направи разпускащ масаж на врата и гърба или да се занимава с децата, докато вземате дълга вана - това възстановя силите и енергията.

2. Настройте се на вълната на спокойствието с помощта на дишането.

Вдишайте дълбоко и почувствайте как се умиротворявате. Вдишайте спокойствие, издишайте стрес. Представете си, че вдишвате със сърцето си -

Продължава на страниците на Новите родители.