Сега вече знаем защо някои мъже разкопчават повече копчета на ризата. Изследване твърди, че косматите гърди са сигнал за по-висока интелигентност. Психиатърът д-р Айкаракуди Алиас е провел проучване, според което косматите гърди се срещат по-често сред мъжете с по-високо образование. Например лекарите.

Д-р Алиас е изследвал мъже стажант-лекари в САЩ и открил, че 45% от тях са „много космати“. Това е на фона на само 10 процента „много космати“ мъже сред общото население.

Същата зависимост се запазила, когато д-р Алиас сравнил академичния успех на студентите. Сред завършващите инженери отличниците били по-космати от останалите.

Косматите мъже в Менса

Странните свидетелства не спират дотук, дори да ви се иска. Изследване на 117 мъже от дружеството на високоинтелигентните мъже в Менса е установило, че е по-вероятно те да имат по-окосмено тяло от останалите. Най-интелигентните имали косми и по гърба. Това беше достатъчно, нали? Уви, има още.

Д-р Алиас е изследвал телесното окосмяване и на боксьори. Проучвайки снимки на най-добрите боксьори, той открил, че световните шампиони са по-малко космати от останалите. Какво доказва това, няма как да знаем. Че трябва да бъдеш по-малко интелигентен, за да бъдеш световен шампион – противно на всякаква логика? Едва ли.

Айнщайн не е имал телесно окосмяване

Разбира се, както можем да предположим, не всички интелигентни мъже са космати като орангутани. Твърди се, че Айнщайн изобщо не е имал косми по тялото.

И все пак можем да си зададем въпроса как се отнася всичко, казано дотук, към съвременната мода мъжете да се епилират? Дали не се лишават от един горд символ на по-високата си интелигентност? Нека го мисли този, който се интересува. Според нас на всяко изследване, което свързва интелигентността с физически белези, трябва да се гледа с нужната доза скептицизъм.

Източник: PsyBlog