Връзката не е лесна. Може би в началото, когато двамата се носят на крилете на любовта и са все още с розови очила за всичко у своя любим, нещата са прости, но с времето нещата се променя. Разбира се, че съществуват и двойки, които познават безоблачното щастие, но средностатистическите двойки преминават през кризи, имат своите върхове и спадове, борят се с трудности всеки ден и понякога забравят, че са се обичали.

Докато и у двамата има желание, има и път.

Следните фрази обаче могат за секунди да направят всичко безперспективно и да убият всяка връзка:

1. Мразя те!

Това са много тежки думи, които няма как да останат без последици. Затова внимавайте какво казвате. Думите тежат много. Ако чуете това от партньора си, е нормално да почувствате обида, гняв и безнадеждност. Ако ги изречете, е нормално да срещнете същата реакция. Затова, опитайте се да ги преглътнете, дори да ви се струва, че изпитвате точно това в момент на афект. А ако ги чуете, опитайте се да разберете на какво се дължат. Ако дори у един от двамата се е загнездило наистина подобно чувство, връзката е обречена. Лошото е, че дори да не го мислите, но го изречете, понякога няма връщане назад.

2. Искам да се разделим/разведем!

Понякога в момент на гняв е възможно да изречем, че е по-добре да се разделим, вместо да оставаме заедно. Ако блъфирате и очаквате някаква реакция от партньора си, помислете дали няма да загубите в „играта“. Какво ще направите, ако партньорът ви се съгласи с вас, а вие всъщност нямате никакво намерение да се разделяте? Подобни тежки думи трябва да значат нещо. Ако сте ги изрекли просто така, то каква тежест ще имат думите ви занапред? Ще загубите и доверието, и уважението на партньора си.

3. Говориш пълни глупости!

Сигурно всеки или почти всеки го е казвал, но само си помислете колко обидно е всъщност това. Да окачествявате мисленето или поведението на партньора си като глупост, е двойна обида – веднъж към него, и веднъж към вас самите. Със сигурност понякога не разбираме какво и защо прави човекът отсреща или защо реагира по един или друг начин. Какво обаче би трябвало да направим ние – не да обидим, а да опитаме да разберем.

4. Не ми се говори!

Това е удобна, но много вредна реплика. Връзката изисква усилия, да. Дори когато не ви се говори, дори когато сте уморени. Има смисъл, докато имате желание да оправите отношенията си. Когато ви стане безразлично и загубите всякакъв стимул, то вероятно няма и смисъл да говорите. И не го правете само заради децата, а заради себе си, защото децата усещат, когато родителите им са нещастни. Това вероятно е най-лошата услуга, която можете да им направите. Ако говорите грубо на партньора си да млъкне или да ви остави на мира, едва ли помагате с нещо да разрешите проблема.

5. Същата си като майка си!

Независимо дали е към партньорката ви или към партньора, еднакво обидно е да го/я сравнявате  с майката, защото по този начин очевидно целите да я обидите. А така обиждате и майка й и проявявате изключително неуважение. Рискувате да я разгневите сериозно, и то с право. Особено ако партньорът ви е имал нелеко детство и така или иначе не се разбира с майка си или има комплекси по този въпрос, подобна фраза вероятно е не просто токсична, а жестока и моментално убива любовта.