Близо половин век учените нямаха представа на какво се дължат дупките в някои швейцарски сирена като "Ементал" и "Апенцел". Отговорът дойде едва преди няколко години.

Ето каква е причината за появата им.

Учените от Института по хранителни продукти и науки в Берн и Федералната лаборатория по материалознание и технологии откриха, че дупките се образуват, когато малки частици от сеното попаднат в млякото при доенето на кравите. По време на ферментацията тези частици освобождават газ и така се образуват дупките. Затова и дупките изчезват, ако млякото се дои с модерна техника.

Специалистите така и са направили откритието - като са констатирали, че дупките силно намаляват, когато за доене се използва по-модерна и хигиенична техника.

"Това откритие е направено съвсем случайно, като всички велики открития", казва говорител на института. Благодарение на него обаче производителите на сирене вече ще знаят, че като дозират микрочастиците сено, могат да контролират броя на дупките в калъпите.