Рано или късно всеки е принуден да контактува с токсични хора. Нарциси, компулсивни лъжци, социопати, манипулатори, клюкари… Това са само няколко примера за подобни личности. Токсичните хора винаги откриват начин да се вмъкнат в живота на другите, за да създават драма и анархия. По този начин те манипулират социалния кръг така, че да отговаря на нуждите им. Често прилагат стратегията „разделяй и владей“, при която жънат семената на нестабилността, за да изглеждат незаменими в социалната група. Действията на токсичните хора често са следствие от тяхната собствена несигурност. Те не само че могат да съсипят живота ви и да попречат на успеха ви, но и ви излагат постоянно на риск, дърпат ви до тяхното собствено ниво и ви превръщат в тях самите.

За щастие, съществуват най-различни начини, чрез които можете да избегнете влиянието на този тип личности, пише LifeHack. Предлагаме ви 15 стратегии, които интелигентните хора използват в подобни ситуации.

Игнорират хората, които търсят внимание

Често токсичните хора се опитват да привлекат вниманието върху себе си на всякаква цена. Дори и някой друг да има рожден ден, една подобна личност ще успее да обърне нещата така, че всичко да се завърти около нея. Обикновено се започва с нещо малко, прекъсва говорещите, ненужно шумен или дразнещ е и т.н. Ако не успее от първия път, поведението му става още по-драстично, започва спорове, недоволства, действа разрушително и т.н.

В една нормална ситуация всеки трябва да може да се изкаже, да се пошегува или да се позабавлява. Социалният кръг не трябва да се върти около един-единствен човек. Ако попаднете в подобна ситуация, най-добрият изход е просто да не обръщате внимание на този човек. Вместо това се опитайте да прекарате повече време с по-тихите и резервирани членове на групата.

Не се доверяват на клюкарите и не споделят тайни с тях

Токсичните хора са склонни да споделят и най-дълбоките тайни с околните, само и само да спечелят временно интереса им. Освен това те често осъждат или клюкарят зад гърба на приятелите си и колегите си. Ако срещнете някой, който прави това, не се заблуждавайте, че той няма да клюкарства за вас, просто защото ви харесва или ви се доверява. Напротив – човекът ще предаде доверието ви на мига.

Токсичните хора ще обсъждат някого с вас и миг след това ще отидат при него, за да му споделят какво е вашето мнение по въпроса. Това създава търкане между двама души, като токсичната личност се озовава по средата и държи всички карти. Тук говорим за измамен и манипулативен метод за спечелване на приятели или власт в дадена социална група. Не се хващайте на тази уловка.

Прекарват доста време с верни и лоялни приятели

Интелигентните хора се обграждат със здрава мрежа от верни и лоялни личности. Те знаят, че не е необходимо всеки да е техен приятел, както и не всеки заслужава приятелството им. В замяна на това те възнаграждават социалния си кръг с лоялност и доверие, а то работи двустранно. Умните хора знаят, че истинското приятелство е едно от най-ценните неща на този свят. То не бива да бъде опорочавано от токсичните и негативни хора, на които не можете да имате доверие.

Избягват манипулативните хора

Манипулативните хора ще съсипят живота ви. Те си играят с чувствата ви, за да ви накарат да постъпите по определен начин, който ще подпомогне целите им. Компулсивните манипулатори често имат малко положителни качества. Затова най-добре просто ги избягвайте.

Първо обаче трябва да ги разпознаете. Често или изпитвате силни или нестабилни емоции, когато сте сред тях? Гнява, раздразнение, тъга, неадекватност? Често ли се питате защо са казали дадено нещо? Подозирате ли ги в измамност? Ако отговорите са „да“, то най-добре избягвайте тези хора.

Позволяват на лъжците да се оплитат в собствените си лъжи

Токсичните хора лъжат компулсивно – не само останалите, но и самите себе си. Те правят всичко възможно, за да се убедят, че лъжите им са реалност. Естествено, трудно е да поддържаш адекватна мрежа от лъжи. Много лесно е да си припомниш събитие, което се е случило в действителност. Но когато става дума за измислени истории, тук вече нещата загрубяват. Лъжците често се саморазобличават, като започват да си противоречат с други лъжи.