Не всички сутрини започват с кафе и приятно излежаване в леглото. Някои започват с подскоци из къщата, крясъци, ревове, тръшкане, пързаляне по пода, полуоблечени хлапета, трополене на копита и други извънредни или съвсем нормални прояви на любящи взаимоотношения родители-деца. Ето няколко критични за родителя ситуации, които могат да бъдат направо взривоопасни.

1. Любимата закуска на децата е свършила.

2. Докато сте заети да почиствате пораженията от една беля, на хоризонта вече се е изпречила друга.

3. Едвам сте завлекли детето в банята и докато се обръщате да сложите паста върху четката, то отново е изчезнало под масата в хола.

4. Най-тежко спечелената битка е обличането! Понякога е истинско изпитание да накарате детето да излезе с шапка, когато навън е люта зима.

5. Познайте коя майка е разбрала в последния момент, че днес е трябвало да се занесе в училище проектът по Труд и творчество.

6. Когато детето ви помъква всичките си играчки, поемайки за детската градина, защото ви няма никакво доверие.

7. Вкъщи: „Ходи ли ти се до тоалетната?“ (майката); „Не!“ (детето)

Пет минути, след като сте излезли: „Мамо, пишка ми се!“ (детето); „…!!!...“ (майката)

8. Когато детето не иска да излезе без любимата си гумена змия.

9. Когато водиш децата на детска градина, зъболекар, училище, често се налага да уверяваш непознатите по пътя, че наистина си техен родител.

10. Сутринта на майката с малко дете: става много рано, евентуално отива до тоалетната; със сигурност няма време да измие залепналите си все още очи; докато е в тоалетната, вече чува крясъци: „Мамо, мамооооооо“; взима детето; мие му зъбите и очите; опит да си измие и собствените; приготвя закуска; храни детето; облича детето; осъзнава, че е все още по пижама (Тук не е изключено да се чуе гласът на бащата: „Ама още ли не си готова?!“… минута мълчание за този татко…); опитва да се облече, докато внимава детето през това време да не бръкне в контакта, да не се опари на котлона, да не се подхлъзне в банята, да не скача по леглото, да не се омаже цялото в конфитюр (или друго с неизвестен произход), да не се съблече и т.н.

Да, майките винаги закъсняват. И учените са напът да разгадаят същността на този феномен…

Цветелина Велчева