Известният американски учен Джефри Хол от Университета на Канзас се интересува от отношенията между двойките. Провежда различни проучвания, за да установи мъжете или жените флиртуват повече, кой пол доколко разпознава флирта, кои са най-дълготрайните връзки, кои качества на партньорите помагат за установяване на здравословни и пълноценни отношения.

Хуморът може само да ни помогне. Интелигентният, черният, здравословният хумор, благодарение на който можем да се надсмеем дори над собственото си нещастие и да изправим глава, е най-важното качество, което може да притежаваме. Щастливци са хората, които могат да се похвалят с такова чувство за хумор.

Според учения връзката на двойка, в която и двамата партньори имат чувство за хумор, е много по-силна, по-стабилна и има всички шансове да оцелее във времето.

Оказва се, че не е важно да си разказваме вицове и да се смеем над тях, а да харесваме взаимно чувството си за хумор, да се разсмиваме ежедневно, да си създаваме забавление заедно. Хол казва, че това, което е силно свързано с удовлетвореността от отношенията между двама души, е хуморът, който двойките създават заедно – тоест трябва да споделяме сходен тип чувство за хумор, да ни разсмиват едни и същи неща, да имаме способността спонтанно да предизвикаме усмивка у партньора си.

Още на първа среща е добър знак, ако се смеете взаимно на шегите си. Искрено. Фалшивият смях е сигурно доказателство, че полагате неимоверни усилия да не бъдете себе си. И ако това е донякъде разбираемо и допустимо на първа среща, но е абсолютно забранено за една връзка, в която, за да оцелеете, трябва да се съхраните такива, каквито сте, и същевременно да си изградите общ живот с друг човек.

Хол напомня да се прави разлика между смеха и присмиването. Агресивното чувство за хумор и дебелашките шеги не водят до нищо добро. Ако единият от двамата се чувства обиден, то това не се нарича чувство за хумор.