Интернет гъмжи от всякакви диети и съвети за отслабване, един от друг по-ексцентрични. Едни са сигурни, но искат желязна дисциплина, а други звучат лесно, но ефективността им е съмнителна. Затова особено се радваме, когато сериозни научни изследвания препоръчват нещо толкова лесно: студена вода и дъвка. Тези две неща правят всяка диета по-ефективна.

Просто трябва да пиете достатъчно студена вода. Половин литър с температура 22 градуса - и 50 килокалории са изгорени, твърди Михаел Бошман от Университетската клиника "Шарите" в Берлин.

Водата сама по себе си не съдържа калории, но в човешкия организъм тя се затопля до телесната температура. А това значи изразходване на енергия от същия този организъм.

Ако всеки ден пиете по 2 литра студена вода, ще предотвратите натрупването на 5 кг мастна тъкан за 1 година, е изчислил специалистът. Той препоръчва преди закуска да се поема половин литър студена - но не ледено студена, вода от чешмата и още литър и половина през деня.

Американски учени от клиниката "Мейо" пък установили, че дъвченето на дъвка ускорява обмяната на веществата с 19%. Това унищожава 500 г мазнини на месец.