“Дъщеря ми е на 5 години и не иска да каже "здравей" на никого. Не поздравява нито връстниците си, нито възрастни и роднини. Питаме я защо, какво става с нея и защо не поздравява. Тя отговаря, че не иска. Понякога признава, че е срамежлива. Как да се държим в тази ситуация“, пита майка.

Ето съвет от опитен педагог как може да действате в подобна ситуация.  

В ранна и предучилищна възраст (до 5 години) детето активно развива морални чувства, които са свързани с определени правила на поведение. Формират се и социалните емоции, които му помагат да взаимодейства с други деца и възрастни. Те определят появата на нови интереси, потребности и мотиви. Детето научава определена система от социални ценности и правила на поведение в обществото.

И в същото време при прехода от ранна към предучилищна възраст, то преживява нова възрастова криза.

При 4-5-годишните

започват да се зараждат лични желания: „Искам - не искам“

Пробвайте да стимулирате контактите и поздрава на дъщеря си с връстници, близки хора и възрастни, чрез приказни герои. За 5-годишните играта все още е водеща дейност. 

Те обичат приказките и често се свързват с един от героите. Затова чрез играта родителите могат да открият причините за подобно поведение, които малчугатът не може да обясни в разговор с тях.

Също така трябва да запомните, че всеки човек, включително и малкото дете, има свой собствен темперамент. Ако дъщерята обяснява на майка си, че се срамува да каже някои думи за поздрав, тогава може би това е отговорът на въпроса.

Ако самото момиче е срамежливо и трудно общува, вероятно наистина се чувства неудобно при среща с някого. Родителите трябва да слушат думите ѝ, да се отнасят към това с разбиране, а не я принуждават да води разговор, за да изглежда възпитана и учтива в очите на другите.

В този случай трябва да помогнете на детето

да придобие самочувствие,

да се научи да преодолява срамежливостта.

Пробвайте да „моделирате" ситуацията на запознанство или срещата.  Например разиграйте ситуацията "в магазина" – влизате, за да пазарувате. Този сценарий винаги започва с поздрав - продавачът се обръща към купувачите със : "Здравейте, какво ще пазарувате днес!“ 

След това можете да „отидете на кино" и първо да купите билети. Използвайте всеки сюжет, за да напомните на детето как са се държали героите по време на играта, как са се поздравили.

Добре е да отделяте повече време на общуването с детето – моралните норми, правилата на поведение и етикет се усвояват най-лесно в реални ситуации, в процеса на общуване и социално взаимодействие.

Мона Василева / Новите родители