Вярвате ли, че всичко се случва по някаква причина?

Не? Значи губите времето си. Прочетете този текст и ще разберете причината за много от вашите проблеми. Ще научите и философия, която ще ви помогне да осъзнаете една от най-важните истини: всичко се случва с причина.

Чували ли сте някога израза: "Колкото повече се променят нещата, толкова повече си остават същите"?

Аристотел е първият, който го е казал. Той е вярвал, че нашата вселена е в постоянно движение - всичко тече, всичко се променя.

В същото време обаче има едно нещо, което остава непроменено. Аристотел го нарича "ентелехия" - вътрешна сила, която потенциално съдържа цел и краен резултат; например силата, която кара ореха да израсне в дърво.

Аристотел е бил убеден, че абсолютно всичко на нашата земя има своя собствена вътрешна "ентелехия". Това е и уникалният потенциал на всеки човек. Понятието обозначава състоянието на нещо, което е било реализирано или което е постигнало своето предназначение.

Нека разгледаме следния пример. Вземете един огромен мощен дъб. Неговият път към величието започва с малък жълъд - семе.

Разбира се, семето трябва да премине през определени промени и етапи на развитие, за да достигне пълния си потенциал. Но потенциалът е постоянен: да се превърне в силно и могъщо дъбово дърво.

Никога няма да видите как от жълъд израства петуния, чадър или пица. А вие бихте ли го направили?

Според учението на Аристотел всичко в живота ни се случва по конкретна причина, за да помогне на нашата "ентелехия". Следователно опитът се дава с определена причина. Той е предназначен да оформи и определи човека с надеждата да го "отгледа" силен и могъщ.

Повярвайте ми, абсолютно всичко се случва в живота ни по някаква причина. За да разберем по-добре тази истина - нека се върнем към нашия дъб. Когато го ударят мощните тласъци на бурята и той устои и не се пречупи, става още по-силен.

Ураганите и бурите правят ствола и клоните му още по-силни и устойчиви. Под натиска на природните катаклизми дъбът интуитивно се огъва, но в резултат на това не само че не загива, но и се превръща в истински гигант.

Разбирате ли какво се опитвам да ви кажа? Тази буря - без значение колко дълго ще продължи - може да се окаже най-доброто нещо, което някога се е случвало на дъба. Защото му е помогнала да израсне силен и устойчив. За да достигне пълния си потенциал!

По същия начин всеки човек може да използва всички свои проблеми и несгоди, за да "израсне до най-силната си същност". Как?

Това може да стане чрез използване на това, което Аристотел нарича "съзнателно разбиране". Става въпрос за уникалната човешка способност да анализираме и да разглеждаме живота от различни гледни точки. Когато възприемете тази философия, ще можете да разберете защо и как трябва да се "огънете" по време на буря. Вече няма да се ядосвате и гневите срещу факта, че животът ви подлага на изпитание!

Положителната страна е и в това, че най-накрая ще осъзнаете най-важното нещо в живота си.

А именно, че абсолютно всичко се случва по някаква причина!

Например, току-що сте преживели много болезнена раздяла с любим човек. Сърцето ви е разбито, не искате нищо...

Знаете ли, че можете да използвате това преживяване в своя полза?!

"Раздялата, която е довела до срив, може да бъде истински пробив!"

С други думи, това, което на пръв поглед може да изглежда като много болезнено разочарование и поражение, може да се приеме със "съзнателно осъзнаване" като възможност за растеж.

Във всички трудни моменти, които се изпречват на пътя ви, има определена цел, смисъл и възможност за растеж.

Предизвикателствата на живота са ни дадени, за да ни предоставят прекрасна възможност да променим себе си, да станем по-силни и по-способни. И така, вашата цел е да използвате "ентелехията" си!

Това е факт:

Лошите неща, както и лошите хора, са съществували и ще продължат да съществуват на нашата планета.

Това е факт:

Не можеш да контролираш голяма част от онова, което ти се случва. Животът ни винаги е комбинация от човешка свободна воля и превратностите на съдбата.

Това е факт:

Винаги имате свободата да изберете да включите "съзнателното осъзнаване" и да се превърнете в най-мощната си същност.

Свободната воля ви позволява да...

Да изберете да превърнете болката си в печалба.

Да гледате на своите "мъчители" като на наставници и жадно да попивате идеите, до които можете да стигнете с тяхна помощ.

Да превърнете борбите в безценни уроци, които ще ви направят по-силни.

Да повярвате и да осъзнаете, че всичко в живота ни се случва по една-единствена причина - за да ви накара да станете още по-силни и мъдри, да растете и да се развивате.

Така че когато преминавате през труден период, просто си спомнете за Аристотел и могъщите дъбове.

Запомнете:

Съзнателното осъзнаване е най-ефективната формула за вашето израстване и движение напред.

Повярвайте във вътрешната си "ентелехия", във факта, че душата ви има уникален път, и ще откриете невероятна сила, която ще улесни израстването ви.

И така, за финал - един цитат, който ще ви помогне да осъзнаете, че всичко в живота ни се случва по някаква причина:

"Каквото и да ви се случи, не се измъчвайте от въпроса ЗАЩО? По-скоро се съсредоточете върху това ЗА КАКВО ТОЧНО тези събития са изпратени от съдбата. Осъзнайте, че те ви водят към нещо по-добро и красиво от жестоката и сурова реалност. Когато разберете ЗА КАКВО, веднага ще получите отговор на въпроса ЗАЩО. Не се съпротивлявайте. Доверете се на живота - той е по-мъдър".

Източник: cluber.com.ua