Добавиха високосна секунда към 2016 г.

08 юли 2016 г., 15:49
491

Илюстрация: Shutterstock

В края декември обратното броене в навечерието на Нова година ще започне секунда по-късно, защото от Международната служба за изчисление на въртенето на Земята (IERS) току-що обявиха, че 2016 г. ще бъде с една секунда по-дълга. Тази секунда ще бъде добавена към 31 декември.

Тъй че, преди часовникът да удари полунощ, пригответе се да видите 11:59:60 вместо 11:59:59.

Като се има предвид, че годината и без това е високосна, това означава че ще стигнем 2017 г. малко по-бавно. Въпреки че, като се има предвид странният наскоро установен факт, че технологии ни ускоряват възприятието за време*, вероятно ще я усетим по-бързо от всякога.

Високосните години и секунди се добавят, за да се регулира Координираното универсално време (UTC) – мярката, според която светът регулира своите часовници на планета, чието въртене се изменя.

Въртенето на Земята около оста ѝ е еднакво всяка година, но понякога въртенето ѝ се забавя с хилядни от секундата заради гравитационното привличане на Луната. Затова понякога се налага да добавяме допълнителни секунди към часовниците си.

UTC се поддържа от най-точните времеизмервачи на Земята - атомните часовници. Атомните часовници са толкова точни, че не избързват и не изостават с нито секунда в продължение на няколко милиарда години.

А как нашите часовници и телефони ще се справят с 11:59:60? Както пише New Scientist, тъй като високосните секунди могат да нанесат щети на компютърните системи, „те винаги се добавят или махат в края на юни или декември, и се обявяват шест месеца по-рано, за да се гарантира, че ще има време, за да се нагодят технологиите към новото официално време.

Сега има движение, което призовава за отхвърляне на високосните секунди, което изчислява, че ще бъдем с 2 или 3 минути извън синхрон с позицията на Слънцето до 2100 г.

В кроя на миналата година се очакваше IERS да вземе решение за бъдещето на високосната секунда, но то беше отложено, тъй че горките ни телефони ще трябва все някак да го преживеят.

*Съвременните технология ускоряват възприятието ни за време, доказаха наскоро учени. Подробности за това странно явление ще научите скоро на Obekti.bg.

Коментари