Темпът на растеж при децата не зависи от сезоните, а през лятото, при определени условия, той дори се забавя. Случва се точно обратното, на това, в което са убедени много родители, които в коментарите си често възкликват: „Пък да знаете моят син как се издължи това лято!“ Оказва се ,че това е един от поредните митове.

За да стигнат до този извод, авторите на ново изследване  в продължение на 5 години измерват височината и теглото на децата два пъти годишно – през септември и април. 
В началото на проучването малчуганите били на 5 години, а то продължило докато завършили 5 клас.

Оказало се, че

през учебната година децата растат по-бързо,

отколкото през лятото.
Така от септември до април децата  увеличавали ръста си средно с 0,05 сантиметра на месец, но от април до септември темпът на растеж се забавял значително.
През лятото децата били по-склонни да наддават на тегло, а не на височина, особено ако са с повишен индекс на телесна маса, установило проучването. 

Ако малчуганът има склонност към наднормено тегло или затлъстяване, 

през лятото трупа килограми с ускорени темпове,

предупреждават учените.
Сред децата, участвали в проучването, имало и такива, които рязко увеличили килограмите си през лятото, но в същото време почти не наддали на височина. Резултатите от проучването сочат още, че  тези, които са с наднормено тегло, растат на височина по-бавно от връстниците си. 
Може би това се дължи на промяна в начина на живот и на хранене, допускат учените. Те  все още нямат отговор на въпроса за причините, поради които децата растат по-активно през учебната година. Може би влияние оказва училищната среда, по-стабилният график на сън и хранене, температурата и влажността.
Според някои учени дори факторите на околната среда могат да повлияят на растежа на детето.

Новите родители