Признаците на депресията са скрити и се откриват трудно при откритите хора и при тези, които обичат забавленията, установи ново изследване по проблемите на разстройството. И наистина, хората, които са екстровертни, сами намират трудности да открият признаци на депресия в самите себе си. Същото важи и при хора, които се сговорчиви, установява изследването.

“Когато човек, който обича социалната активност и чието настроение обикновено е позитивно и дори весело, се депресира, близките около него, като роднини и приятели, трудно могат да забележат признаците на депресията”, обяснява д-р Пол Дъбърстийн, водещият автор на изследването. “Депресията в такива случаи не отговаря на очакванията на хората за нея и на изградения за нея стереотип,” добавя той.

Първоначалното очакване на учените е било, че депресията ще е по-трудна за откриване при интровертните хора, но скоро станало ясно, че това е погрешна хипотеза. “Резултатите на изследванията ни показаха, че бъркаме и всъщност депресията е по-трудна за откриване именно при екстравертните и открити личности”.

Тези хора може да скриват страданието с големи дози енергия и демонстрирано желание за социална активност. Пак те имат трудности сами да установят депресираност у самите себе си: “Хора, които приемат себе си като екстравертни не са свикнали да изпитват промени в настроението си и мрачни състояния преди да изпаднат в депресия. Те не познават в детайли и дълбочина своите настроения. На тях им е много трудно да съчетаят себеобраза си на весели и позитивни хора със състоянието на депресия”.

А разпознаването на депресията от близките на страдащия е ключово за за неговото възстановяване. Не трябва да приемаме, че някой, който външно е позитивен и положително настроен, не е депресиран и не изпитва страданието на това разпространено емоционално разстройство.

Източник: Psy Blog